Jeep Garage  - Jeep Forum banner

AlfaOBD – Oprogramowanie diagnostyczne i konfiguracyjne

2 reading
460K views 580 replies 121 participants last post by  bpsmicro  
#1 · (Edited)
Recenzja i wprowadzenie do potężnego oprogramowania AlfaOBD do diagnostyki i zmian konfiguracji w Twoim WK2 (i innych pojazdach FCA)

Postanowiłem więc wypróbować oprogramowanie AlfaOBD.

Dla tych, którzy nie wiedzą, jest to pakiet oprogramowania dla urządzeń z systemem Windows lub Android, który pozwala na uruchamianie diagnostyki na prawie każdym module i urządzeniu elektronicznym w pojeździe FCA i zmianę wielu opcji, które wcześniej mógł zrobić tylko dealer (za opłatą).

Istnieje również inna opcja (DiagFCA) i nie mam pojęcia, czy AlfaOBD jest lepsze, czy gorsze. Wysłałem e-maile z kilkoma pytaniami do obu firm i nigdy nie otrzymałem odpowiedzi od DiagFCA, ale otrzymałem od AlfaOBD, więc to właśnie skłoniło mnie do wyboru tej opcji. Czekam na opinie osób, które używały DiagFCA, aby pomóc innym porównać i zestawić te dwie opcje.

Sugeruję, aby przed przystąpieniem do którejkolwiek z tych czynności zapoznać się z instrukcjami/pomocą w formacie PDF dotyczącym rozpoczęcia pracy.
ANDROID http://www.alfaobd.com/AlfaOBD_Android_Help.pdf
WINDOWS http://alfaobd.com/AlfaOBD_Help.pdf

Będziesz potrzebować kompatybilnego interfejsu OBD. Sprawdź stronę AlfaOBD, aby uzyskać więcej informacji i zaleceń.
https://www.alfaobd.com

Próbowałem zarówno nowego PLX Kiwi4, jak i taniego, generycznego z Amazonu, który był w ofercie błyskawicznej (Vgate iCar Pro Bluetooth 4.0). Zaskakująco, miałem DUŻO więcej szczęścia z tanim rozwiązaniem VGate!!! Kiwi4 cały czas losowo się rozłączał.

Jednak gdybym miał to zrobić jeszcze raz, po prostu wybrałbym ten, który poleca AlfaOBD (OBDLink MX).
Ponieważ nie miałem zalecanego interfejsu, nie mogłem połączyć się z kilkoma modułami i potrzebowałbym dodatkowego adaptera.

Ponadto, dla tych z Was, którzy mają 2018+
Będziesz potrzebować modułu Security Gateway Bypass, albo Zautomotive T-bypass, podwójnego lub pojedynczego bypassu lub jego odpowiednika.

------------------------------------------------------------------------------------

Szczerze mówiąc, jestem oszołomiony tym, do czego można uzyskać dostęp za pomocą tej rzeczy.

Zasadniczo od samego początku, nawet z tanim interfejsem OBD i oprogramowaniem, możesz uzyskać dostęp do dowolnego modułu w swoim pojeździe, który działa na głównej magistrali Can. Możesz sprawdzać i usuwać kody błędów, uruchamiać diagnostykę i, jeśli ma to zastosowanie, zmieniać funkcje.

Na przykład, udało mi się połączyć z systemem oświetlenia i stwierdziłem, że mam sporadyczny błąd w lewym systemie poziomowania reflektorów. Ponieważ nie zdarzyło się to wystarczająco dużo razy (jeszcze), nie wyświetlało żadnych kodów błędów w EVIC, ale nadal mogłem zobaczyć kod błędu w samym module oświetlenia.

Następnie przystąpiłem do testowania systemu poziomowania za pomocą oprogramowania i kiedy byłem zadowolony, że wydaje się, że nie będzie to problem, usunąłem kod w module oświetlenia….

Większość modułów zawiera również długą listę testów, od aktywacji świateł po włączanie/wyłączanie pomp lub przekaźników, prawie każdy test, jaki można sobie wyobrazić… Spędziłem o wiele więcej czasu siedząc tam z tabletem z Androidem, aktywując losowe światła, niż powinienem się przyznać, ale to było całkiem zabawne, po prostu kliknąć przycisk i obserwować, jak aktywuje się pojedyncze światło lub spryskiwacz reflektorów… :lol:

----------------------------------------------------------------------------------

Większość tego, do czego będziesz chciał mieć dostęp, to albo ECU, TCM lub BCM. ECU/TCM dla głównych kodów związanych z napędem i diagnostyki oraz BCM dla 95% opcji, które możesz chcieć zmienić.

Kilka elementów będzie w innych modułach, na przykład:

- Radio Hub do programowania dodatkowych breloków lub ponownego uczenia czujników TPMS (wymaga 4-cyfrowego kodu od dealera)

- Zestaw wskaźników – Wyłączenie sygnału ostrzegawczego zapięcia pasów (chociaż można to zrobić bez żadnego oprogramowania, ale jeśli jeszcze tego nie zrobiono, jest to szybka i łatwa zmiana również za pośrednictwem AlfaOBD).

Ale spędziłem większość czasu w BCM / Body Control Module.

To, co możesz dostosować, może się różnić w zależności od roku, ale kilka elementów, które moim zdaniem mogą zainteresować osoby na forum…

• Wyłączenie Travel Link
• Wyłączenie DRL z kierunkowskazem
• Zmiana funkcji tylnych świateł na euro (pomarańczowy kierunkowskaz)
• Zmiana rozmiaru opon
• Aktualizacja progów ciśnienia w oponach (TPMS)
• Włączenie fabrycznych tylnych świateł przeciwmgielnych
• Wyłączenie aktywnej redukcji szumów (dla osób dodających subwoofer)
• Opuść przednie szyby za pomocą pilota
• Zmiana dostępu do stron SRT / terenowych
• Włączenie manetek zmiany biegów
• Włączenie elektrycznie składanych lusterek
• Włączenie świateł przeciwmgielnych
• Włączenie pakietu holowniczego
• Światła przeciwmgielne pozostają włączone ze światłami drogowymi
• Włączenie HID
• Włączenie użycia diod LED (bez potrzeby stosowania rezystorów)
• Zmiana liczby wycieraczek po zwolnieniu spryskiwacza przedniej szyby
• Dostosowanie czułości/harmoniki redukcji szumów
• Włączenie lamp do kałuż
• Zmiana jasności świateł przednich/tylnych dla podświetlanego podejścia
• Wyłączenie przycisku paniki na brelokach
• Dostosowanie jasności DRL (wydaje się, że nie działa w przypadku DRL LED, zakładając, że jest to dla osób używających halogenów)
• Dostosowanie progów włączania/wyłączania automatycznych reflektorów
• Zmiana długości spryskiwania spryskiwaczy reflektorów
• Zmiana częstotliwości aktywacji spryskiwaczy reflektorów
• Zmiana kalibracji czujnika poziomu paliwa w zbiorniku (jaki % = pełny, przy jakim % włącza się ostrzeżenie o niskim poziomie paliwa)
• Aktywacja fabrycznego alarmu kradzieży pojazdu
• Monitorowanie maski z alarmem kradzieży pojazdu
• Wyświetlanie kierunku kompasu w EVIC
• Włączenie automatycznych świateł drogowych
• Włączenie automatycznie ściemniających się lusterek
• Zmiana dwustrefowego systemu klimatyzacji na jedną strefę
• Włącz/wyłącz DRL, zmień używane światła
• Dodaj kamerę cofania
• I wiele więcej!

------------------------------------------------------------------------------------

Uznałem za dziwne, że chociaż mój GC był dostarczany z aktywnym systemem alarmowym, NIE był ustawiony na monitorowanie, czy maska się otworzyła. Ale teraz jest!

Pamiętaj, to tylko go aktywuje, jeśli funkcja wymaga dodatkowego sprzętu, również będzie musiał zostać zainstalowany…. (takich jak tylne światła przeciwmgielne, elektrycznie składane lusterka, automatyczne światła drogowe, zdalny start, dodanie manetek zmiany biegów lub okablowania haka holowniczego itp.).

To po prostu powstrzymuje Cię przed koniecznością udania się do dealera, aby go „aktywować”….

Powyższe to tylko lista, która moim zdaniem może zainteresować innych, dla mnie potrzebowałem tylko kilku rzeczy, ale mogę potwierdzić, że następujące działają zgodnie z oczekiwaniami:

• DRL Dropout Wyłączone
• Przednie szyby w dół z pilotem
• Sygnały cofania / hamowania / skrętu LED
• Wyłączenie wyłączenia świateł przeciwmgielnych
• Włączenie monitora maski z systemem kradzieży pojazdu (VTA)
• Wyłączenie Travel Link

Planuję również użyć go do aktywacji elektrycznie składanych lusterek (jak tylko kupię sprzęt).

-------------------------------------------------------------------------------------

Dołączyłem pełną listę opcji, które były widoczne w moim module BCM. Ponownie, nie wszystkie te elementy będą działać dla JGC, ponieważ używają tego samego BCM w wielu pojazdach i ponownie, opcje mogą się zmieniać w zależności od roku…

Och, i kolejna ważna uwaga, system nie ma opcji „Powrót do ustawień fabrycznych”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zwróć uwagę na wszystko, co zmieniasz. Dobrym pomysłem jest również ograniczenie liczby zmian, które wprowadzasz jednocześnie, i przetestowanie ich przed przejściem dalej, aby mieć pewność.

-----------------------------------------------------------------------------------

Dla tych, którzy wybiorą ścieżkę aplikacji na Androida, możesz również przesłać wszystkie swoje ustawienia i informacje z różnych modułów bezpośrednio na Dysk Google. W ten sposób wyeksportowałem dołączoną listę. Ułatwia to znalezienie wprowadzonych zmian i przywrócenie ich w razie potrzeby.

„Aby przesłać informacje o identyfikatorze systemu (BCM), przejdź do ikony „Narzędzia” w prawym górnym rogu. Stamtąd wybierz „Prześlij na Dysk Google”, poprosi Cię o połączenie z Dyskiem Google. Połącz swój Dysk Google z Alfa. Wybierz „Prześlij na Dysk Google” i „Prześlij dziennik błędów i stanu”. Następnie wybierz „Body_Chrysler_Info”. Nazwij plik do przesłania, jak chcesz. Gotowe! Teraz możesz przejść do swojego Dysku Google i trochę łatwiej odczytać informacje o systemie.”

Kolejnym świetnym źródłem badań i nauki na temat tego systemu i znanych działających zmian jest forum Ram:

https://www.ramforum.com/threads/alfaobd.123982/

Zrobili też świetne wprowadzenia / instrukcje

Android Getting Started

Windows Getting Started

-----------------------------------------------------------------------------------

Mam nadzieję, że to będzie przydatne dla innych i mam nadzieję, że będziesz się dobrze bawić tak jak ja.

Ostrzeżenie, wszelkie zmiany wprowadzasz na własne ryzyko! Sam przetestowałem tylko kilka elementów, ale czytając forum Ram, znajdziesz mieszankę niektórych działających, a innych nie, a czasami zmiana ma niekorzystne skutki.

Na przykład, CZY możesz przeprogramować BCM, aby myślał, że prowadzisz SRT, nawet jeśli nim nie jesteś? Tak, tak możesz. Czy otrzymasz strony wydajności i inne elementy, których wcześniej nie miałeś? Tak. Czy KAŻDA funkcja (taka jak tryby jazdy) będzie działać? Nie.

Każdy niekorzystny efekt, jaki widziałem, możesz naprawić, po prostu przełączając opcję z powrotem, ale mimo to, jeśli nie czujesz się komfortowo z odkrywaniem nowych ścieżek, możesz trzymać się innych opcji.

----------------------------------------------------------------------------------

Dzięki wszystkim i proszę, każdy, kto wypróbuje nowe funkcje, zamieść tutaj wyniki, aby ci, którzy NIE czują się komfortowo z wytyczaniem nowej ścieżki, mogli podążać za Twoimi śladami!!!

Attachments

#2 ·
Jakie silniki na rynku amerykańskim obsługuje lub wykrywa to narzędzie?

Wymienia ono szereg funkcji monitorowania i diagnostyki, ale na ich stronie nie ma ani Pentastara, ani żadnej z opcji Hemi dla obsługi ECM. Rozumiem wspólność BCM między modelami FCA, ale myślę, że miałoby to ograniczone lub żadne zainteresowanie (może tylko dla mnie), jeśli nie można wykonać żadnej zaawansowanej interakcji z parametrami ECM, których używa FCA. Mam inne narzędzia, których mogę użyć do tego oparte na protokołach OBDII. Co jeszcze istnieje tutaj Re ECM dla WK2? Coś dla bitów włączania/wyłączania MDS? TIA za wszelkie opinie.

#3 ·
Re: Jakie silniki na rynku amerykańskim obsługuje lub wykrywa to narzędzie?

Wymienia szereg funkcji monitorowania i diagnostyki, ale na ich stronie nie ma Pentastara ani żadnej z opcji Hemi dla obsługi ECM. Rozumiem wspólnotę BCM między modelami FCA, ale myślę, że byłoby to ograniczone lub bez zainteresowania (może tylko dla mnie), jeśli nie można wykonać żadnej zaawansowanej interakcji z parametrami ECM, których używa FCA. Mam inne narzędzia, których mogę użyć do tego oparte na protokołach OBDII. Co jeszcze istnieje tutaj Re ECM dla WK2? Coś dla bitów MDS włącz/wyłącz? TIA za wszelkie opinie.
Tak, ich strona internetowa jest zdecydowanie niekompletna, dlatego wahałem się, czy spróbować, i dlatego zdecydowałem, że kiedy już to zrobiłem i mi się spodobało, powinienem napisać dla innych.

Pentastar ECM jest obsługiwany. Nie można edytować żadnej z jego zmiennych (potrzebny byłby odblokowany ECM i tuner silnika, taki jak model HP), ale można zobaczyć wszystkie parametry, informacje diagnostyczne i uruchomić testy diagnostyczne.

Zobacz załącznik, aby zobaczyć wszystko, co monitoruje, możesz albo uruchomić raport dla widoku statycznego (jak ten), albo skonfigurować monitorowanie w czasie rzeczywistym.

Postaram się wkrótce uzyskać zrzuty ekranu obsługiwanych funkcji diagnostycznych / testów.

Attachments

• Like
Reactions: hpc3
#5 · (Edited)
Nie można wyłączyć MDS, to część sterowania ECM, a ECM jest zablokowany, chyba że wyślesz go do jednej z firm, które mogą go odblokować dla wszystkiego....

Zrobiłem jednak kilka zrzutów ekranu.

Oto wszystkie moduły, z którymi może się połączyć w moim 2018 (kilka, z którymi nie mogę się połączyć bez adaptera, ponieważ nie miałem preferowanego interfejsu, ale z większością mogę).

Image

Image

A oto wszystkie opcje diagnostyczne / wyzwalacze / testy dostępne w ECM...

Image

Image

Image

Image

Połączyłem się również z modułem ABS, żeby się rozejrzeć...

Image

A także z modułem Adaptive Cruise, chociaż niewiele tu widać....[/B]

Image

I wreszcie, zobacz załącznik z informacjami diagnostycznymi dostępnymi z Trans....

Attachments

• 142.7 KB Views: 1,095
  • Like
Reactions: scostuart and hpc3
#6 ·
Naprawdę żałuję, że nie mają rozwiązania programowego kompatybilnego z iOS, ale mam starszy telefon Sony Xperia z opcją oprogramowania wymienioną powyżej.

Nigdy nie udało mi się uzyskać niczego, co faktycznie uzyskiwało dostęp do produktów Jeep. Mogłem uzyskać informacje o silniku, wprowadzając Dodge, Chryslera lub Fiata oraz pojemność silnika i rok modelowy. To było wtedy, gdy miałem WK3 z 2011 roku i to samo dla Cherokee TH z 2016 roku.

Jeep chroni wszystko, a jednocześnie jest jednym z najczęściej modyfikowanych pojazdów.

To wygląda fantastycznie.

Czy możesz udostępnić koszty oprogramowania lub aplikacji? Mam adapter Bluetooth OBD2, którego używam do innej aplikacji na iOS. Działa świetnie, ale jak wspomniano, tylko dla silnika.

Chciałbym dostać te inne rzeczy. Ułatwia to rozwiązywanie problemów, gdy nie ma już gwarancji.

#7 ·
Naprawdę żałuję, że nie mieli rozwiązania programowego kompatybilnego z systemem iOS, ale mam starszy telefon Sony Xperia z opcją oprogramowania wymienioną powyżej.

. . . . .

Czy możesz podzielić się kosztami oprogramowania lub aplikacji? . . . . .
Tak, ja też wolałbym aplikację na iOS, skończyło się na tym, że wykopałem stary, mały tablet z Androidem na 5.1 lollipop. Działało naprawdę dobrze.

Wersja na Androida kosztowała 49 dolarów, chociaż mają ograniczoną darmową wersję próbną.

Darmowa wersja próbna pozwala tylko przetestować adapter i zobaczyć, do czego można uzyskać dostęp, ale tak naprawdę nie pozwala na testowanie ani zmianę czegokolwiek.

Zacząłem od darmowej wersji próbnej, aby upewnić się, że zarówno mój adapter, jak i starszy tablet z systemem Android będą działać... Mógłbym skorzystać z oprogramowania na PC jako opcji zapasowej, gdyby tablet nie działał tak dobrze.

• Like
Reactions: codyjfisher
#9 ·
#12 · (Edited)
Przeglądałem wersję próbną, czekając na mój OBDLink i zauważyłem, że w menu radia jest opcja, która kontroluje "odtwarzanie wideo na przednim siedzeniu". Zastanawiam się, czy to może być sposób na obejście konieczności kupowania Lockpicka dla osób, które chcą tylko włączyć wideo w ruchu/odblokowanie adresu nawigacji. Byłoby miło, gdyby to działało, a nie tylko włączało/wyłączało odtwarzanie wideo podczas postoju.

Attachments

#14 ·
Przeglądałem wersję próbną, czekając na mój OBDLink i zauważyłem, że w menu radia jest opcja, która kontroluje "odtwarzanie wideo na przednim siedzeniu". Zastanawiam się, czy to może być sposób na obejście konieczności kupowania Lockpick dla osób, które chcą tylko włączyć wideo w ruchu/odblokowanie adresu nawigacji. Byłoby miło, gdyby to działało, a nie tylko włączało/wyłączało odtwarzanie wideo podczas postoju.
Ciekawe! Świetne znalezisko!

Stawiam na to, że włącza to tylko ogólnie i nie omija ograniczeń w ruchu, ALE mogę się mylić.

Niestety, dla żadnego z moich roczników musiałbym mieć wymieniony adapter "Blue", więc nie mogę tego teraz przetestować.

#17 ·
Czy są jakieś instrukcje, jak włączyć określone elementy (tj. Global down dla Windows, przerwy w działaniu DRL itp.)?
Z mojego własnego doświadczenia z tym tematem wynika, że jest na ten temat tak wiele wątków, że może to być mylące. Początkowe komentarze OP bardzo dobrze radzą sobie z oferowaniem wglądu w korzystanie z tego oprogramowania. Wiem, że dla mnie wszystko wydawało się trochę mylące, gdy czytałem wszystkie różne wątki związane ze zmianą ustawień. Moja rada jest taka, aby jeszcze raz przeczytać początek tego wątku, a następnie pobrać wersję próbną. Nie musisz podłączać samochodu do oprogramowania, aby je przeglądać i zrozumieć, jak działa. Gdy zaczniesz klikać w alfaobd, wszystko stanie się nieco mniej mylące i będziesz mógł zacząć uczyć się, co robią różne opcje programowania.

#22 ·
So I have global down enabled and working but global up will not work. Any ideas ???
Global up nie działa w żadnym z systemów (AlfaOBD / DiagFCA / itp.). Nie wiem dlaczego, ale żadnemu z nich nie udało się obejść jakiejkolwiek twardej blokady, którą FCA zawarła dla tej funkcji.

#25 ·
Dzięki za informacje o globalnym podnoszeniu szyb. Wygląda na to, że produkt Tazer wymyślił, jak to zrobić. Nie chcę wydawać 300 dolarów na kilka opcji, więc mam nadzieję, że alfaobd to rozgryzie
Tazer nie używa fabrycznego oprogramowania, aby to działało, Tazer obserwuje, jak często naciskasz przycisk pilota 6 razy (6!!!!), a następnie ręcznie uruchamia szyby przez magistralę CAN.

#26 ·
Cześć, chciałbym pomocy.
Kupiłem i podłączyłem alpha obd, chciałbym aktywować opuszczanie szyb za pomocą pilota, ale nie mogę znaleźć parametru.
Chciałbym również aktywować światła drogowe ze światłami przeciwmgielnymi, ale nie mogę znaleźć parametru. Czy mógłbyś mi pomóc, wskazując dokładną lokalizację i dokładną nazwę? Dziękuję!

#27 ·
Cześć, chciałbym pomocy.
Kupiłem i podłączyłem alpha obd, chciałbym aktywować opuszczanie szyb za pomocą pilota, ale nie mogę znaleźć parametru.
Chciałbym również aktywować światła drogowe ze światłami przeciwmgielnymi, ale nie mogę znaleźć parametru. Czy mógłbyś mi pomóc, wskazując dokładną lokalizację i dokładną nazwę? Dziękuję!
Połącz się z modułem nadwozia, przejdź do aktywnej diagnostyki, wybierz 'car configuration changes', a następnie w rozwijanym polu 'select option' wybierz "Doors - Global Windows Down" i wybierz enable.

Nie jestem pewien co do świateł drogowych / przeciwmgielnych, ale zobaczę, co mogę na ten temat znaleźć, ponieważ chciałbym mieć je oba włączone w tym samym czasie.

#32 ·
Kupiłem AlfaOBD i OBDLinkMX dla mojego Overland z 2012 roku, aby przeprogramować rozmiary opon, ale wydaje się, że nie ma takiej możliwości - mogę przejść do stron w opcji konfiguracji i pokazuje mi, jakie jest aktualne ustawienie, ale kiedy naciskam Dalej, aby przeprogramować rozmiar, nic się nie dzieje i po prostu tam siedzi... Zrobiłem już opadanie szyb i świateł przeciwmgielnych, więc wiem, że dociera do ECU, ale nie pozwala mi zmienić rozmiaru opon i próbowałem we wszystkich 3 miejscach, gdzie rozmiar opon znajduje się w różnych menu. Czy ktoś może pomóc?

#33 ·
Aktualizacja: zmiany, które wprowadziłem w kwestii wyłączania świateł przeciwmgielnych i globalnych okien, również nie zostały uwzględnione. Może wszystko odczytać, ale nie pozwala mi nic zmienić. Czy ktoś z powodzeniem używał AlfaOBD w 2012MY?

#34 ·
Mam już aplikację Alfa i zrobiłem wszystko, czego potrzebowałem z Appcar FCADiag, teraz muszę tylko dowiedzieć się, jak zainicjować moduł ABS.

#36 ·
Sprawdź pierwszy post w tym wątku. Zasadniczo obejmuje on wszystko, co może zrobić. Zakładam, że wyłączyłeś już zanik DRL z kierunkowskazem i zanik świateł przeciwmgielnych ze światłami drogowymi. Opcja tylnych świateł Euro powinna znajdować się w tym samym module.