Jeep Garage  - Jeep Forum banner

Złącze BCM i szczegóły okablowania BCM

1 reading
17K views 9 replies 8 participants last post by  kris.koudelka  
#1 · (Edited)
Miałem 2 obudowy wtyczek w moim BCM, które zepsuły się na różne sposoby, w moim 2018 JC High Altitude. Konkretnie na C5/E i C6F wtyczki wsuwają się w obudowę/osłonę, która blokuje je na miejscu. Spędziłem niezliczone godziny próbując to znaleźć, ale bezskutecznie. Rozmawiałem z 4 różnymi dealerami, którzy nie mogli znaleźć numeru części ani zaproponować żadnego rozwiązania. Próbowałem skontaktować się ze sprzedawcami na Ebay, którzy sprzedają BCM, aby sprawdzić, czy sprzedaliby mi wtyczki, ponieważ zwykle złomują tę część, a 7 sprzedawców, z którymi się skontaktowałem, odpowiedziało, że nie.

Chcę tylko opublikować tutaj, gdzie znalazłem osłony, na wypadek gdyby ktoś inny ich potrzebował. W momencie publikacji mogłem je kupić za 3,81 $ za sztukę, a poniższa strona sprzedawała je pojedynczo.

Mouser #:
829-13673751
Nr producenta:
13673751

Image

Image

Image

Aby dodać, na wypadek gdybyś potrzebował szczegółów dotyczących PINÓW, poniżej znajduje się strona internetowa producenta złącza i inna strona ze szczegółowymi informacjami o okablowaniu każdego pinu.

C1/A - MODULE-BODY CONTROL C1/A
C2/B - MODULE-BODY CONTROL C2/B
C3/C - MODULE-BODY CONTROL C3/C
C4/D - MODULE-BODY CONTROL C4/D
C5/E - MODULE-BODY CONTROL C5/E
C6/F - MODULE-BODY CONTROL C6/F
C7/G - MODULE-BODY CONTROL C7/G

#4 ·
Istnieją pewne boczne zamki zabezpieczające, które próbowałem zablokować ręcznie, myśląc, że złącze jest całkowicie włożone, podczas gdy tak naprawdę nie było. Widać było, że element zamka był lekko uszkodzony. Okazało się, że problemem było, według serwisu, kilka pinów na złączu, które w jakiś sposób się poluzowały.

#5 ·
Stary, jesteś wybawcą!!! Robiłem te same kroki, żeby je znaleźć. Zamówię i mam nadzieję, że zadziałają dla C-5 i C-6. Teraz znaleźć PDC C-5 i C-7. Jedyną odpowiedzią dealera na naprawę tego wszystkiego jest zamówienie wiązki przewodów i ponowne okablowanie!! 5 tys. plus robota. Jeszcze raz dziękuję i jeśli wiesz, gdzie można dostać pozostałe, daj mi znać.

#7 ·
Cześć,
Czy wiesz może, gdzie znajduje się BCM w Jeepie Grand Cherokee Laredo z 2014 roku?
Być może będę musiał go wymienić i nie mogę go znaleźć w instrukcji napraw Chilton. Gdzie mogę również dostać aktualną instrukcję serwisową?
Dzięki za pomoc
Na dole prawego przedniego słupka A... zasadniczo za plastikową osłoną po prawej stronie przestrzeni na nogi pasażera.

#10 ·
Znajdź bcm w upull i, jeśli to możliwe, poziom wykończenia. SW to to, co napędza (Embedded Controls) funkcje i konfiguracje pojazdu. Przeprogramowanie, konfiguracja, dodawanie HW w razie potrzeby i okablowanie. Wczoraj zrezygnowałem z bcm z 2020 overland. Prawdopodobnie dlatego, że większość ludzi boi się z nimi bawić i faktycznie wykonać swoje zadanie. Każdy pojazd Chryslera posiada dokumenty funkcjonalne pojazdu, które opisują wszystkie możliwe konfiguracje pojazdu. Zatem posiadanie zestawu narzędzi, witech (bezużyteczne imo) lub cda jest pomocne, ale zwykle kończy zadanie, w zależności od złożoności projektu. Jeśli rozumiesz wbudowane sterowanie, procedury flashowania (szczególnie j2534 1 i 2), cda i okablowanie, jesteś w 85% w stanie przeglądać ruch z perspektywy diagnostycznej. Jestem elektro, mechanikiem i trochę chemikiem, ale nie modeluję ani nie koduję. Zatem projekty są dość proste, jeśli możesz znaleźć SW. Oprogramowanie diagnostyczne jest łatwe do zdobycia, ale interfejs sprzętowy jest drogi. Ponadto nie są to już płytki drukowane inżynieryjne. Komponenty i komunikacja na płycie (jtag lub emulacja z dodatkowym Ramem) są usunięte. Ale prawie zawsze ktoś próbował czegoś podobnego lub to ukończył. Powodzenia BTW, te wtyczki to tylko żeńskie złącza i powinny być w pewnym stopniu dostępne. Nowe projekty robią i używają połączeń prototypowych, które będą w produkcji w momencie wytworzenia czegokolwiek nowego. Nie, digikey, octopart ani dostawca nie będą mieli zapasów przez jakiś czas. Sugeruję, abyś udawał inżyniera xxx dla xxx i poprosił o próbki od producenta OEM. Osobiście szukałem logicznych wyprowadzeń dla mojego 15 summit. Po prostu naprawiam gówno po tym, jak moja żona i syn osobno prawie je zniszczyli. Naprawdę nienawidzę samochodów, ale niektórzy mają na ich punkcie obsesję. Mam więc nadzieję, że ktoś wie, jak złożony (lub prosty) może być projekt. Nie bój się EV. Z pewnością są łatwiejsze po stronie LV. I mniej płynów do położenia w upull podczas leżenia pod pojazdem, aby dostać x część.