Jeśli widziałeś mój poprzedni post, ulepszyłem opony i koła w moim JGC, używając zestawu opon i kół Wrangler Sahara 2019. Po założeniu większych opon mój prędkościomierz przestał być poprawny. Udało mi się to naprawić za pomocą AlphOBD. Oto szczegółowe instrukcje dla każdego, kto chciałby zrobić to samo.
Mój zestaw
2014 Jeep Grand Cherokee Limited V6
Zmieniono opony na 255/70-18 Bridgestone Dueller A/T
Zakupiono OBDLink MX+ i AlphaOBD (inne adaptery mogą działać, sprawdź stronę internetową AlphaOBD, aby uzyskać listę adapterów)
Jak najlepiej sprawdzić, czy prędkościomierz jest poprawny:
Porównaj prędkościomierz Jeepa z aplikacją prędkościomierza w smartfonie, która korzysta z GPS. Zamontowałem telefon na desce rozdzielczej za pomocą uchwytu wentylacyjnego, dzięki czemu prędkościomierz telefonu i prędkościomierz na desce rozdzielczej znajdują się obok siebie. Aplikacja, której użyłem, nazywała się GPS Speedometer and Odometer firmy COOL NIKS w sklepie Google Play. Podobała mi się ta aplikacja, więc kupiłem wersję Pro za 1,10 USD.
Zabierz swojego Jeepa na przejażdżkę i znajdź długi, prosty odcinek autostrady, na którym możesz ustawić tempomat. Prędkość GPS jest aktualizowana raz na sekundę, więc zmiany prędkości pozostają w tyle za rzeczywistym prędkościomierzem, jeśli przyspieszasz lub zwalniasz. Dlatego konieczne jest utrzymywanie stałej prędkości, aby porównać prędkościomierz Jeepa z prędkościomierzem GPS.
Dla mnie, kiedy mój prędkościomierz Jeepa wskazywał 65 MPH, jechałem faktycznie 68 MPH po założeniu większych opon.
Oto jak dokonać korekty:
Skonfiguruj OBDLink MX+ z aplikacją OBDLink, aby najpierw upewnić się, że adapter OBDLink działa poprawnie
Połącz się z Jeepem z zapłonem w pozycji Run, ale silnik nie uruchomiony
Otwórz AlphOBD
Kliknij ikonę Bluetooth
Wybierz adapter OBDLink MX+
Wybierz Jeep, Grand Cherokee (WK2) MY2011>
Wybierz Body Computer
Wybierz Control Unit MY2014-2017 PowerNet
Połącz (jeśli jeszcze nie połączono)
Kliknij ikonę otwartej maski
Wybierz procedurę Program Tire Size
Wybierz oponę lub wprowadź obwód w MM (średnica w calach X 25,4 X Pi)
Moje opony to 255/70-18 o średnicy 32,1"
32,1 X 25,4 X Pi = 2561 MM
Wprowadziłem 2561 dla rozmiaru w MM
Kliknij Start (powinien zobaczyć proces zakończony)
Przełącz kluczyk na off
Przełącz kluczyk na Run (nie naciskaj hamulca, nie uruchamiaj silnika)
Otrzymasz pewne błędy
Wybierz ABS
Wybierz ABS Ate/Continental MY2014-2017 PowerNet
Połącz
Wybierz procedurę Inicjalizacja ABS
Kliknij ponownie otwartą maskę
Wybierz procedurę Inicjalizacja statyczna ECU
Wybierz procedurę Czyszczenie informacji o rolkach
Przełącz kluczyk na off
Otrzymasz pewne błędy
Wybierz ABS
Połącz
Kliknij ikonę silnika
Usuń usterki
Przełącz kluczyk na off
Tym razem nie powinieneś otrzymać żadnych błędów
Sprawdź prędkościomierz
Jeśli się nie zgadzają, oblicz nowy obwód opony jako:
Prędkość z GPS podzielona przez prędkość na prędkościomierzu razy poprzedni użyty obwód.
Kiedy mój prędkościomierz wskazywał 65 MPH, jechałem faktycznie 63 MPH. Myślę, że moje opony były nieco mniejsze niż obliczenia.
63 / 65 X 2561 = 2482 MM
A następnie powtórzyłem Program Tire Size, używając 2482 (i wszystkich innych kroków, aby zainicjować ABS i usunąć usterki)
Tym razem, kiedy porównałem prędkościomierz Jeepa z GPS SmartPhone, pasowały idealnie!
Mój zestaw
2014 Jeep Grand Cherokee Limited V6
Zmieniono opony na 255/70-18 Bridgestone Dueller A/T
Zakupiono OBDLink MX+ i AlphaOBD (inne adaptery mogą działać, sprawdź stronę internetową AlphaOBD, aby uzyskać listę adapterów)
Jak najlepiej sprawdzić, czy prędkościomierz jest poprawny:
Porównaj prędkościomierz Jeepa z aplikacją prędkościomierza w smartfonie, która korzysta z GPS. Zamontowałem telefon na desce rozdzielczej za pomocą uchwytu wentylacyjnego, dzięki czemu prędkościomierz telefonu i prędkościomierz na desce rozdzielczej znajdują się obok siebie. Aplikacja, której użyłem, nazywała się GPS Speedometer and Odometer firmy COOL NIKS w sklepie Google Play. Podobała mi się ta aplikacja, więc kupiłem wersję Pro za 1,10 USD.
Zabierz swojego Jeepa na przejażdżkę i znajdź długi, prosty odcinek autostrady, na którym możesz ustawić tempomat. Prędkość GPS jest aktualizowana raz na sekundę, więc zmiany prędkości pozostają w tyle za rzeczywistym prędkościomierzem, jeśli przyspieszasz lub zwalniasz. Dlatego konieczne jest utrzymywanie stałej prędkości, aby porównać prędkościomierz Jeepa z prędkościomierzem GPS.
Dla mnie, kiedy mój prędkościomierz Jeepa wskazywał 65 MPH, jechałem faktycznie 68 MPH po założeniu większych opon.
Oto jak dokonać korekty:
Skonfiguruj OBDLink MX+ z aplikacją OBDLink, aby najpierw upewnić się, że adapter OBDLink działa poprawnie
Połącz się z Jeepem z zapłonem w pozycji Run, ale silnik nie uruchomiony
Otwórz AlphOBD
Kliknij ikonę Bluetooth
Wybierz adapter OBDLink MX+
Wybierz Jeep, Grand Cherokee (WK2) MY2011>
Wybierz Body Computer
Wybierz Control Unit MY2014-2017 PowerNet
Połącz (jeśli jeszcze nie połączono)
Wybierz procedurę Program Tire Size
Wybierz oponę lub wprowadź obwód w MM (średnica w calach X 25,4 X Pi)
Moje opony to 255/70-18 o średnicy 32,1"
32,1 X 25,4 X Pi = 2561 MM
Wprowadziłem 2561 dla rozmiaru w MM
Przełącz kluczyk na off
Otrzymasz pewne błędy
Wybierz ABS
Wybierz ABS Ate/Continental MY2014-2017 PowerNet
Połącz
Wybierz procedurę Inicjalizacja ABS
Wybierz procedurę Inicjalizacja statyczna ECU
Wybierz procedurę Czyszczenie informacji o rolkach
Przełącz kluczyk na off
Otrzymasz pewne błędy
Wybierz ABS
Połącz
Kliknij ikonę silnika
Usuń usterki
Przełącz kluczyk na off
Tym razem nie powinieneś otrzymać żadnych błędów
Sprawdź prędkościomierz
Jeśli się nie zgadzają, oblicz nowy obwód opony jako:
Prędkość z GPS podzielona przez prędkość na prędkościomierzu razy poprzedni użyty obwód.
Kiedy mój prędkościomierz wskazywał 65 MPH, jechałem faktycznie 63 MPH. Myślę, że moje opony były nieco mniejsze niż obliczenia.
63 / 65 X 2561 = 2482 MM
A następnie powtórzyłem Program Tire Size, używając 2482 (i wszystkich innych kroków, aby zainicjować ABS i usunąć usterki)
Tym razem, kiedy porównałem prędkościomierz Jeepa z GPS SmartPhone, pasowały idealnie!