Jeep Garage  - Jeep Forum banner
21 - 40 of 50 Posts
Czy zmiana rozmiaru opon jest wykrywana i oznaczana przez dealerów, zwłaszcza że nowsze modele wymagają obejścia? Pochodząc ze świata VAG (VW/Audi), kampania TD1 była koszmarem, gdy chciałeś wgrać oprogramowanie ECU dla osiągów lub czegokolwiek innego. Zakładam, że w pewnym stopniu nie, ponieważ jest to tak popularne i w tym przypadku po prostu zmieniamy wartości w porównaniu do pełnego flashowania BIOS-u (coś w rodzaju narzędzia RossTech, które pozwalało na zmianę flag funkcji, tak jak robi to Alpha).

Czy zmiana rozmiaru opon jest wykrywana i oznaczana przez dealerów, zwłaszcza że nowsze modele wymagają obejścia? …….. Ale nieco większe opony, wydech, zbroja terenowa, zmodyfikowany rozmiar opon w ECU, to dużo, żeby próbować argumentować na podstawie ustawy Mossa, jeśli Stellantis robił trudności, powiedzmy, w przypadku skrzyni rozdzielczej lub innego problemu z układem napędowym.
Też się tym martwię, ale można by argumentować, że musieliby unieważnić gwarancję na 80% Wranglerów i Gladiatorów, które tam są, czego prawie na pewno nie robią

Zrobiłem to dzisiaj w moim MY2015. Moje domyślne ustawienie wynosiło 2379 mm. Zwiększyłem rozmiar opon do Falken Wildpeak AT3W 265/65r18. Ustaw nową średnicę na 2440 mm i prędkościomierz jest świetny. Wziąłem wzór EmailGuy i zmniejszyłem go o 3%, aby uwzględnić kompresję opony. Liczba powinna wynosić 2445 mm, ale biorąc pod uwagę wcześniejszy post o 2440 mm, pomyślałem, że 5 mm nie jest warte potencjalnych problemów.

Świetne instrukcje. Zalecam skopiowanie dzienników stanu przed rozpoczęciem. Oto instrukcja w serwisie YouTube:

Używam Kindle Fire 7 z OBD MX. Działa świetnie.

2440 nadal daje mi błąd czujnika parkowania. Wydaje się, że lubi tylko ustawienie fabryczne 2371...
Czy zmieniasz rozmiar opony na 2440, czyścisz kody, wykonujesz inicjalizację ABS, a następnie ponownie czyścisz kody?

Upewnij się, że wykonujesz procedurę inicjalizacji ABS i musi ona zostać wykonana w następującej kolejności:
Statyczna inicjalizacja ECU ;
Czujnik przyspieszenia wzdłużnego;
Czyszczenie informacji o rolkach.

Czy zmieniasz rozmiar opony na 2440, czyścisz kody, wykonujesz inicjalizację ABS, a następnie ponownie czyścisz kody?

Upewnij się, że wykonujesz procedurę inicjalizacji ABS i musi ona zostać wykonana w następującej kolejności:
Statyczna inicjalizacja ECU ;
Czujnik przyspieszenia wzdłużnego;
Czyszczenie informacji o rolkach.
Tak. Próbowałem pół tuzina razy. Lubi tylko 2371

Wielkie podziękowania dla EmailGuy za te instrukcje!
Założyłem właśnie zestaw opon Toyo Open Country ATIII 285/60r18 do mojego WK2 z 2016 roku.
Postępując zgodnie z tymi instrukcjami i widząc kilka raportów ludzi tutaj i gdzie indziej na temat liczby do wprowadzenia, poczułem, że nawet najlepsze obliczenia po prostu nie do końca działają, więc moja naukowa, dzika, durna zgadywanka wynosiła 2430 dla mojej pierwszej próby i jest idealna od 0-80. Szczęście początkującego.
AlphaOBD działał świetnie, otrzymałem ostrzeżenia ABS i wykonałem reset oraz usunięcie błędów.

Właśnie założyłem komplet opon Falken AT3W w rozmiarze 275/65R18, opona jest podana jako 32,1 cala, ale zamontowana w Jeepie osiada do średnicy 31,0 cala przy 36 PSI. Muszę jeszcze dokonać zmiany w ECU, ale pomyślałem, że warto się tym podzielić.

Standardowy rozmiar opony w pliku kopii zapasowej to 2371 mm i planuję zmienić go na 2473 mm.

Właśnie to zrobiłem z alphaOBD na GC z 2014 roku. Używałem wersji dla systemu Windows na tablecie. Niektóre monity były inne, a rzeczy związane z ABS były w innej kolejności niż u autora wątku. Wszystko działa.

@IDoMy0wnRacing Czy Twój Trailhawk z 2020 roku ma funkcję czujników parkowania?
Próbuję tylko dowiedzieć się, dlaczego Twój się dostosowuje, a inne nie. Chciałbym również dostosować swój prędkościomierz, aby pasował, ale jeśli mógłbym osiągnąć 2440, byłoby to wystarczająco blisko.
Tak, mam czujniki parkowania. Mam ustawiony rozmiar opony na 2440 mm. Prędkościomierz jest tam prawie idealny.

Upewnij się, że wyczyściłeś kody w BCM,
Wykonaj procedurę inicjalizacji ABS.
Wyczyść kody w ABS
a następnie ponownie sprawdź kody w BCM.

VehConfig 4:
___
Transfer Case High Ratio (0-16.382): 1.000
Axle Ratio (0-65.534): 3.090
Transfer Case Low Range Reduction Ratio (0-65.534): 2.720
Dynamic Tire Circumference (All or Rear) (0-65534 mm): 2440.000 mm

Śledziłem wszystkie instrukcje opublikowane wcześniej, ale nie mogę uruchomić czujnika parkowania z wartością 2440, bez względu na to, ile razy kasuję kody i wykonuję inicjalizację ABS oraz kalibrację przyspieszenia wzdłużnego. Chce tylko, żeby moja domyślna wartość 2378 działała w moim wk2 z 2017 roku. Czy ktoś to rozgryzł?

Śledziłem wszystkie instrukcje opublikowane wcześniej, ale nie mogę sprawić, by czujnik parkowania działał z 2440, bez względu na to, ile razy kasuję kody i wykonuję inicjalizację ABS oraz kalibrację przyspieszenia wzdłużnego. Chce tylko, żeby moja domyślna wartość 2378 działała w moim wk2 z 2017 roku. Czy ktoś to rozgryzł?
Zabiorę się za to zadanie w ten weekend, zrobię szczegółowe notatki i dam znać, co udało mi się uruchomić, a co nie. Zastanawiam się, czy @IDoMy0wnRacing ma zmodyfikowany PMU, który pozwala mu na wprowadzanie tego rodzaju zmian. Myślałem, że czytałem w jego instalacji doładowania, że miał zmodyfikowany PMU.

Moje elementy VehConfig4 dokładnie pasują do jego (z wyjątkiem rozmiaru opon, mój nadal odczytuje standardowy), więc nie ma różnicy w sprzęcie.

Zabieram się za to zadanie w ten weekend, zrobię szczegółowe notatki i dam znać, co udało mi się uruchomić, a co nie. Zastanawiam się, czy @IDoMy0wnRacing ma zmodyfikowany PMU, który pozwala mu na wprowadzanie tego rodzaju zmian. Myślę, że czytałem w jego instalacji doładowania, że miał zmodyfikowany PMU

Moje elementy VehConfig4 dokładnie pasują do jego (z wyjątkiem rozmiaru opon, mój nadal pokazuje standardowy), więc nie ma różnicy w sprzęcie.
Dziękuję. Przycisk uruchamiania inicjalizacji ABS nic dla mnie nie robi, jest wyszarzony. Mogę wykonać statyczną inicjalizację ECU, a następnie kalibrację przyspieszenia wzdłużnego i czyszczenie rolek. Wyłącz kluczyk. Włączam kluczyk i otrzymuję kod abs p0078 (zdecydowanie nieprawidłowy kod po wygooglowaniu, ale nie zapisałem go), czyszczę go. Wyłącz kluczyk, a następnie włącz ponownie i kontrolka abs jest wyłączona, ale otrzymuję informację o niedostępności czujnika parkowania.

Myślę, że inicjalizacja ABS to tylko lista czynności, które należy wykonać w celu zainicjowania. Na moim ekranie widzę również to: Jeśli samochód jest wyposażony w ESC, wyczyść zapisany DTC, cykl zapłonu. Nie jestem pewien, co to jest DTC, czy ktoś może mi powiedzieć
Image

Postępowałem zgodnie ze wszystkimi instrukcjami zamieszczonymi wcześniej, ale nie mogę uruchomić czujnika parkowania z wartością 2440, bez względu na to, ile razy kasuję kody i wykonuję inicjalizację ABS oraz kalibrację przyspieszenia wzdłużnego. Chce tylko, żeby moja domyślna wartość 2378 działała w moim wk2 z 2017 roku. Czy komuś się to udało?
Czytałem, że innym nie udało się wyczyścić ParkSense po wykonaniu inicjalizacji ABS po dostosowaniu rozmiaru opon. Nie wiem, dlaczego u niektórych działa, a u innych nie. :confused:
Zabiorę się za to zadanie w ten weekend, zrobię szczegółowe notatki i dam znać, co udało mi się uruchomić, a co nie. Zastanawiam się, czy @IDoMy0wnRacing ma zmodyfikowany PMU, który pozwala mu wprowadzać tego rodzaju zmiany. Myślałem, że czytałem w jego instalacji doładowania, że miał zmodyfikowany PMU

Moje elementy VehConfig4 dokładnie pasują do jego (z wyjątkiem rozmiaru opon, mój nadal odczytuje wartość domyślną), więc nie ma różnicy w sprzęcie.
Mam odblokowany PCM, ale modyfikacja rozmiaru opon znajduje się w BCM. ABS ma również swój własny moduł.

Aplikacja OBD Jscan ma świetną (nawet lepszą niż AlfaOBD) procedurę inicjalizacji ABS.

RÓWNIEŻ upewnij się, że Twój pojazd jest wypoziomowany podczas wykonywania inicjalizacji ABS, gdy czujnik przyspieszenia zostanie zresetowany, zostanie zresetowany jako wypoziomowany w stosunku do tego, jak pojazd stoi w danym momencie.

Co to oznacza dla każdego, kto to czyta.
Byłem na lekkim zboczu. 2 stopnie w lewo i 1 stopień do przodu (miałem strony Off Rode na Uconnect, tak to zauważyłem).

Kiedy czujnik przyspieszenia został zresetowany, te liczby zostały wyzerowane. Teraz pokazywało, że mój Jeep stoi poziomo, podczas gdy w rzeczywistości tak nie było.

Musiałem znaleźć równy teren i ponownie wykonać inicjalizację ABS, aby mój czujnik przyspieszenia wzdłużnego był dokładny.

W AlfaOBD inicjalizacja ABS jest wyszarzona.
Wycofaj się o 1 krok do inicjalizacji statycznego ECU i wykonaj tę procedurę.
Następnie wycofaj się o 1 krok do kalibracji czujnika przyspieszenia wzdłużnego (upewnij się, że jesteś na równym podłożu) i wykonaj tę procedurę.
Następnie wycofaj się o 1 krok do wyczyszczenia informacji o rolkach i wykonaj tę procedurę.
Następnie wybierz ikonę „Sprawdź silnik”, odczytaj i wyczyść wszystkie kody błędów w module ABS, A POTEM wróć do BCM i wyczyść tam również kod błędu.

Aplikacja OBD Jscan wykonuje wszystkie te procedury za Ciebie, po prostu postępuj zgodnie z instrukcjami (wyczyszczenie kodu jest nadal osobną procedurą po zakończeniu procedury inicjalizacji ABS).

Czytałem, że innym nie udało się wyczyścić ParkSense po wykonaniu inicjalizacji ABS po dostosowaniu rozmiaru opony. Nie wiem, dlaczego u niektórych działa, a u innych nie. :confused:

Mam odblokowany PCM, ale modyfikacja rozmiaru opony znajduje się w BCM. ABS ma również własny moduł.

Aplikacja OBD Jscan ma świetną (nawet lepszą niż AlfaOBD) procedurę inicjalizacji ABS.

RÓWNIEŻ upewnij się, że Twój pojazd jest wypoziomowany podczas wykonywania inicjalizacji ABS, gdy resetuje czujnik przyspieszenia, zresetuje się on do poziomu, na jakim pojazd się znajduje w danym momencie.

Co to oznacza dla każdego, kto to czyta.
Stałem na lekkim zboczu. 2 stopnie w lewo i 1 stopień do przodu (miałem strony Off Rode na Uconnect, tak zauważyłem).

Kiedy czujnik przyspieszenia został zresetowany, te liczby zostały wyzerowane. Pokazywało teraz, że mój Jeep stoi w poziomie, podczas gdy w rzeczywistości tak nie było.

Musiałem znaleźć równy teren i ponownie wykonać inicjalizację ABS, aby mój czujnik przyspieszenia wzdłużnego był dokładny.

W AlfaOBD inicjalizacja ABS jest wyszarzona.
Wróć o 1 krok do inicjalizacji statycznej ECU i wykonaj tę procedurę.
Następnie wróć o 1 krok do kalibracji czujnika przyspieszenia wzdłużnego (upewnij się, że jesteś na równym podłożu) i wykonaj tę procedurę.
Następnie wróć o 1 krok do wyczyszczenia informacji o rolkach i wykonaj tę procedurę.
Następnie wybierz ikonę "Sprawdź silnik", odczytaj i wyczyść wszystkie kody błędów w module ABS, A NASTĘPNIE wróć do BCM i wyczyść również kod błędu.

Aplikacja OBD Jscan wykonuje wszystkie te procedury za Ciebie, po prostu postępuj zgodnie z instrukcjami (wyczyszczenie kodu jest nadal osobną procedurą po zakończeniu procedury inicjalizacji ABS).
Dziękuję. To były dokładnie te kroki, które wykonałem. Nigdy nie otrzymałem żadnych kodów po stronie bcm, tylko abs miał kody. Po przeczytaniu wszystkich forów ram i wrangler wydaje się, że nie ma powodu, dla którego niektóre działają, a inne nie. Ten sam model/rok i jeden facet może to zmienić, a inny nie. Zauważyłem, że mój standardowy rozmiar to 2378 mm, co jest wyższe niż u innych, którzy opublikowali 2371 mm. Mój Jeep pierwotnie był wyposażony w fabryczne 20-calowe koła. Nie sądzę, żeby to był powód.
W frustracji pomyślałem o zamianie bcm między moim 2017 a 2015 mojej żony, ale wydawało się to trochę drastyczne.

Dziękuję. To były dokładnie kroki, które podjąłem. Nigdy nie otrzymałem żadnych kodów po stronie bcm, tylko abs miał kody. Po przeczytaniu wszystkich forów ram i wrangler wydaje się, że nie ma powodu, dla którego niektóre działają, a inne nie. Ten sam model/rok i jeden facet może to zmienić, a inny nie może. Zauważyłem, że mój standardowy rozmiar wynosił 2378 mm, co jest wyższe niż u innych, którzy opublikowali 2371 mm. Mój Jeep pierwotnie był wyposażony w fabryczne 20-calowe koła. Nie sądzę, żeby to był powód. Z frustracji pomyślałem o zamianie bcm między moim 2017 a żony 2015, ale to wydawało się trochę drastyczne.
Miałem sen. Co jeśli, zamiast zmieniać obwód opony, dlaczego nie zmienić przełożenia?

Pozostaw obwód opony oryginalny i zmień przełożenie, aby zrekompensować różnicę w rozmiarze opony.

Na przykład; przełożenie dla mojego 5.7 Hemi Trailhawk to 3.09:1. z 275/55R20 mój prędkościomierz jest o 3 mph za 60 mph.
Jeśli ja/my zmienilibyśmy przełożenie na 3.20:1, to poprawiłoby prędkościomierz dla opon o niestandardowych rozmiarach.

Może, zmiana przełożenia zamiast obwodu opony rozwiąże błąd ParkSense?

Miałem sen. Co jeśli zamiast zmieniać obwód opony, zmienić przełożenie?

Zostaw obwód opony bez zmian i zmień przełożenie, aby zrekompensować różnicę w rozmiarze opony.

Na przykład; przełożenie dla mojego 5.7 Hemi Trailhawk to 3.09:1. Z oponami 275/55R20 mój prędkościomierz jest o 3 mph zaniżony przy 60 mph.
Jeśli ja/my zmienilibyśmy przełożenie na 3.20:1, to skorygowałoby prędkościomierz dla opon o niestandardowych rozmiarach.

Być może, zmiana przełożenia zamiast obwodu opony rozwiąże błąd ParkSense?
Świetny pomysł, dziękuję. Spróbuję, ale z tego, co czytałem, prędkość pochodzi z czujników prędkości kół, a nie z skrzyni biegów. Zmiana przełożenia może jednak pomóc w punktach zmiany biegów, ponieważ wydaje się, że teraz jestem na 7. biegu, gdzie wcześniej byłem na 8. przy tych samych prędkościach.

21 - 40 of 50 Posts