Jeep Garage  - Jeep Forum banner
61 - 80 of 132 Posts
2015 GC Overland, 5.7L. Wymieniono łożysko koła po stronie kierowcy z przodu. Wkrótce potem żona zauważyła odgłosy ocierania dochodzące z przodu podczas skręcania i wyjeżdżania z miejsc parkingowych. Normalne podczas jazdy na wprost. Komunikat serwisowy systemu 4wd pojawia się losowo wraz ze wskaźnikiem usterki ESC na desce rozdzielczej. Znika po kilku milach. Zabrałem jeepa na parking i zrobiłem ósemki. Przedni napęd zachowuje się jakby się blokował. Jak ciężarówka z napędem na tylne koła w trybie 4wd na suchej nawierzchni. Wyciągnięto bezpiecznik F77 (odłączenie przedniej osi), problem znika. Zabrałem do serwisu jeepa dzisiaj. Przekonany, że uszkodziłem coś podczas wymiany łożyska koła, czujnik prędkości koła? Powiedziano mi, że trzeba wymienić skrzynię rozdzielczą, 5000 $. Powiedziano, że został umieszczony na podnośniku i że mechanicy mogą stwierdzić, że skrzynia rozdzielcza jest zła. Nie jestem przekonany. Możliwy TCCM?
To TCCM! Nie pozwól im obciążyć Cię kwotą 5000 $ za skrzynię rozdzielczą! Kup TCCM i wymień go sam. Jest pod siedzeniem kierowcy. Dwa złącza. Łatwe! Ten dealer powinien wstydzić się swojej błędnej diagnozy! Twoja skrzynia rozdzielcza jest w porządku.

To jest TCCM! Nie pozwól im obciążyć Cię 5000 $ za skrzynię rozdzielczą! Kup TCCM i wymień je sam. Jest pod siedzeniem kierowcy. Dwa złącza. Proste! Ten dealer powinien się wstydzić swojej błędnej diagnozy! Twoja skrzynia rozdzielcza jest w porządku.
Dzięki! Zamówiłem TCCM (plus czujnik prędkości koła na wszelki wypadek). Trzymam kciuki. Miałem też tykanie, brzmi jak skrzynia rozdzielcza, jak wspominali inni. Plus twarda zmiana z 1 - 2. Brzmi jak TCCM może również rozwiązać te problemy. Skontaktuję się z grupą po przybyciu części (w tym reakcja dealera, jeśli to zadziała).

Szkoda, że ​​nie zbadałem tematu trochę głębiej i nie znalazłem tego wątku przed udaniem się do dealera. Szacunkowo 190 $ za sprawdzenie jeepa. Odbiór jutro rano. Będę nalegał na szczegółowe wyjaśnienie, w jaki sposób ustalili, że skrzynia rozdzielcza wymaga wymiany. Mogą mieć rację, kiedy wszystko zostanie powiedziane i zrobione, ale krótkie wyjaśnienie przez telefon sprawia, że ​​poważnie wątpię. Powinno być interesująco

Dzięki! Zamówiłem TCCM (plus czujnik prędkości koła na wszelki wypadek). Trzymam kciuki. Miałem też tykanie, brzmi jakby skrzynia rozdzielcza była możliwą przyczyną, jak wspominali inni. Plus twarda zmiana z 1 - 2. Brzmi jakby TCCM mogło również rozwiązać te problemy. Skontaktuję się z grupą po przybyciu części (w tym reakcja dealera, jeśli to zadziała).

Szkoda, że nie zbadałem tematu głębiej i nie znalazłem tego wątku przed udaniem się do dealera. Szacunkowo 190 $ za sprawdzenie jeepa. Odbiór jutro rano. Będę nalegał na szczegółowe wyjaśnienie, w jaki sposób ustalili, że skrzynia rozdzielcza wymaga wymiany. Mogą mieć rację, kiedy wszystko zostanie powiedziane i zrobione, ale krótka wyjaśnienie przez telefon sprawia, że poważnie wątpię. Powinno być interesująco
Daj nam znać swoje wyniki. Osobiście sprawdziłem wnętrze modułu TCCM i złącze nie jest nawet przylutowane do płytki drukowanej! Dużo możliwości otwarć i zwarć. Zły projekt modułu. Każdy inżynier E/E spojrzałby na to i wiedziałby, jak to ulepszyć. Zapłaciłem 199 $ za diagnozę "Potrzebujesz nowej skrzyni rozdzielczej za 5000 $" i naprawiłem ją sam, kupując nowe TCCM za 127 $. Wróciłem, aby ubiegać się o błędną diagnozę i zwrot moich 199 $, co kierownik serwisu powiedział, że zrobią, ale nigdy tego nie zrobili.

Discussion starter · #64 ·
Dzięki! Zamówiłem TCCM (plus czujnik prędkości koła na wszelki wypadek). Trzymam kciuki. Miałem też tykanie, brzmi jakby skrzynia rozdzielcza była możliwym źródłem, jak wspominali inni. Plus twarda zmiana z 1 - 2. Brzmi jakby TCCM mogło również rozwiązać te problemy. Skontaktuję się z grupą po przybyciu części (w tym odpowiedzi dealera, jeśli to zadziała).

Szkoda, że nie zbadałem tematu trochę głębiej i nie znalazłem tego wątku przed udaniem się do dealera. Szacunkowo 190 $ za sprawdzenie jeepa. Odbiór jutro rano. Będę naciskał na szczegółowe wyjaśnienie, w jaki sposób ustalili, że skrzynia rozdzielcza wymaga wymiany. Mogą mieć rację, kiedy wszystko zostanie powiedziane i zrobione, ale krótka wyjaśnienie przez telefon sprawia, że poważnie wątpię. Powinno być interesujące
Nadal nie mogę uwierzyć, że dealerzy nie potrafią wykonać lepszej roboty (lub nie chcą).

Więc na Boże Narodzenie dostałem nowy klucz sprzętowy OBD (MX+), aby zastąpić mój ponad dziesięcioletni, który nie działał z JSCAN i kupiłem JSCAN (25 $ w sklepie z aplikacjami) i teraz mogę zobaczyć wszystkie moduły i kody, które wyrzucają. Jeśli uważasz, że może ci to pomóc w przyszłości (i jest to fajne narzędzie/aplikacja pozwalająca na przeprogramowanie rzeczy w twoim jeepie, takich jak opony i DRL Drop out i co tam jeszcze) i masz fundusze, możesz rozważyć zakup klucza sprzętowego i Jscan oraz skanowanie, aby zobaczyć, jakie kody wyrzuca TCase. Byłbym bardzo zainteresowany, aby wiedzieć, a także umieścić to tutaj, aby inni mogli znaleźć.

Mój największy problem z tym Jeepem jest taki, że byłem u trzech różnych dealerów w okolicy, nawet jechałem 70 mil, żeby znaleźć innego i wydaje się, że wszyscy faceci z działu obsługi dealera to dupki, z którymi trzeba się zmagać. Mam włączony i wyłączony ten cały syf z poduszką powietrzną, który próbuję rozgryźć. Nic, co mam, oczywiście nie skanuje kodu, nienawidzę myśli o zabieraniu tego tylko na skanowanie.
Aby odpowiedzieć na mój kod SRS z tego posta, JSCAN był w stanie znaleźć kod i okazało się, że jest to zwarcie pod siedzeniem. Odłączyłem i ponownie podłączyłem wszystkie wiązki i mocno wepchnąłem przewody w wiązkę, a kontrolka SRS nie powróciła. Dealer prawdopodobnie obciążyłby mnie nowym zagłówkiem.

Wydaj pieniądze, które wydałbyś u dealera i zdobądź to lub podobne narzędzie, które może odczytać cały sprzęt. To jest warte swojej ceny.

Nadal nie mogę uwierzyć, że dealerzy nie mogą wykonać lepszej roboty (lub nie chcą).

Więc na Boże Narodzenie dostałem nowy klucz sprzętowy OBD (MX+), aby zastąpić mój ponad dziesięcioletni, który nie działał z JSCAN i kupiłem JSCAN (25 $ w sklepie z aplikacjami) i teraz widzę wszystkie moduły i kody, które wyrzucają. Jeśli uważasz, że może ci to pomóc w przyszłości (i jest to fajne narzędzie/aplikacja pozwalająca na przeprogramowanie rzeczy w twoim jeepie, takich jak opony i DRL Drop out i co tam jeszcze) i masz fundusze, być może rozważ zakup klucza sprzętowego i Jscan oraz skanowanie, aby zobaczyć, jakie kody wyrzuca TCase. Byłbym bardzo zainteresowany, aby się dowiedzieć, a także umieścić to tutaj, aby inni mogli znaleźć.

Aby odpowiedzieć na mój kod SRS z tego postu, JSCAN był w stanie znaleźć kod i okazało się, że jest to zwarcie pod siedzeniem. Odłączyłem i ponownie podłączyłem wszystkie wiązki i mocno wepchnąłem przewody w wiązkę, a kontrolka SRS nie zaświeciła się ponownie. Dealer prawdopodobnie obciążyłby mnie kosztami nowego zagłówka.

Wydaj pieniądze, które wydałbyś u dealera i zdobądź to lub podobne narzędzie, które może odczytać cały sprzęt. To jest warte zachodu.
Kiedy TCCM doświadcza usterki wewnętrznej, może wyrzucić kod C1403, ale dealer stwierdzi, że ten "błąd elektroniczny" jest błędem "mechanicznym" i stwierdzi, że jego "instrukcje" polegają na wymianie skrzyni rozdzielczej. Ponadto, wtórnie TCCM musi zostać wymieniony ze skrzynią rozdzielczą. Całkowity BS! Myślę, że wcześniej powiedziałeś, że "czasami naprawia się sam". Uszkodzenia mechaniczne nie naprawiają się same. Ale elektronika i okablowanie mogą być przerywane. Cieszę się, że być może znalazłeś rozłączenie pod siedzeniem. Dealer i tak zamówiłby i wymienił skrzynię rozdzielczą, ponieważ w ten sposób zarabiają pieniądze od ludzi, którzy nie wiedzą lepiej.

Dalsze działania. Rozmawiałem z technikiem o jego diagnozie. Powiedział, że kiedy Jeep był na podnośniku, zakręcili kołami ręcznie i było bardzo oczywiste, że skrzynia rozdzielcza się blokuje/walczy sama ze sobą, wymaga wymiany. Zapytałem, czy problemem może być TCCM. W żadnym wypadku, to mechaniczne i skrzynia rozdzielcza wymaga wymiany (wycena wymiany skrzyni rozdzielczej obejmowała nowy TCCM, dlaczego?). Powiedziałem im, że zamierzam zasięgnąć drugiej opinii w sprawie konieczności wymiany skrzyni rozdzielczej, zanim wydam 5000 dolarów. Po przeczytaniu tego wątku postanowiłem najpierw spróbować TCCM. Zamówiłem jeden z Amazonu za 130 dolarów. Zgadnij co? Rozwiązało to problem. Zamierzam pojeździć nim kilka dni, zanim zadzwonię do kierownika i omówię moje doświadczenia. Albo mają niekompetentnych techników, albo próbowali mnie oszukać. Bardzo rozczarowujące. Dzięki Bogu, że istnieją te wątki i ludzie są chętni do dzielenia się.

Przykro mi, że spotkałeś się z tym samym problemem i kłopotami z salonem samochodowym, co ja. Idealne, dobre skrzynie rozdzielcze są wymieniane na koszt właścicieli. Kto wie, może odsprzedane? Spróbuj odzyskać 200 dolarów za błędną diagnozę! Ja próbowałem. Bez powodzenia. Myślę, że pozew zbiorowy jest uzasadniony w przypadku tego oszustwa! Zadzwoniłem do Stelantis w sprawie problemu, ale powiedzieli, że nie mają wpływu na salony samochodowe.

Discussion starter · #68 ·
Follow up. Spoke with tech about his diagnosis. Said when Jeep was on rack, they spun the wheels by hand and it was very obvious the transfer case was binding up/fighting itself, needs replaced. I asked if it was possible the TCCM was the issue. No way, its mecahnical and tcase needs replaced (quote for tcase replacement included new TCCM, why?). I told them I was going to get a second opinion regarding the tcase needing replaced before I shell out $5000. After reading this thread, I decided to try the TCCM first. Ordered one from Amazon for $130. Guess what? It fixed the issue. I'm going to give it few days of driving before I call the Manager and discuss my experience. Either they have incompetent techs or were trying to rip me off. Very disappointing. Thank goodness these threads exist and folks are willing to share.
Spójrz na to z dobrej strony, przeszedłeś od strachu przed 5000 dolarów do ekscytacji, zdając sobie sprawę, że kosztowało to mniej niż 200 dolarów, aby cię uruchomić. lol

Byłoby miło, gdyby niektórzy technicy z salonów czytali to i mówili: dla zabawy zróbmy TCCM i zobaczmy. Jeśli i tak go wymieniają, nie widzę, jak może to zaszkodzić, aby zacząć od tego, chyba że próbujesz oszukać ludzi.

Myślę, że ich wytyczne dotyczące serwisu są napisane w celu generowania zysków, a różne grupy towarowe wolą, aby inna grupa poniosła koszty gwarancji zamiast nich. W tym przypadku Grupa Elektroniki Podwozia (TCCM) mówi: "Nie obwiniajcie nas, to wina skrzyni rozdzielczej (Grupa Układu Napędowego)". Więc ONI (Grupa Podwozia) prawdopodobnie napisali procedurę serwisową. Grupa Układu Napędowego w końcu się zdenerwuje i przepisze instrukcje, aby powiedzieć "Wymień TCCM" po kilkunastu spotkaniach wskazywania palcami. Ale z dużym prawdopodobieństwem zamiotą to pod dywan, ponieważ są zbyt zajęci lub niedostatecznie obsadzeni, aby poświęcać czas na przestarzały pojazd.

Moja córka podjęła pracę, ucząc się, aby zostać pisarką serwisową. Jej historie o tym, jak ma wszystko sprzedawać, są obrzydliwe. Naprawdę. W tym przypadku wiele osób nie ma wyboru......jeśli ciężarówka utknie w 4L lub w inny sposób nie będzie jechać, co mają zrobić?
Grupy serwisowe dealerów są obrzydliwe. Po prostu mam zbyt wiele przykładów i to jest teraz ostatni.

Niektóre firmy to rozgryzły. Zdobędą swoje wyróżnienia dzięki znakomitej obsłudze (na przykład Garmin Aviation). Z dobrą obsługą i zadowolonymi klientami idzie lepsza sprzedaż.

Stelatis, a może indywidualny dealer, wydaje się traktować serwis jako segment firmy nastawiony na zysk i rywalizujący z innymi grupami. W ten sposób robią wszystko, aby "wygrać" lub nie znaleźć się na liście "słabych wyników". Sprzedają dodatkowe usługi i oszukują klientów, aby osiągnąć zyski.

My, klienci, nie jesteśmy głupi, komunikujemy się ze sobą i rozumiemy produkt lepiej niż niektórzy pracownicy serwisu, którzy pracują nad wieloma pojazdami i są zmuszeni (przez dążenie do zysku) do przestrzegania pisemnych instrukcji, które otrzymują.

W kwestii skrzyni rozdzielczej uważam, że my, jako klienci, jesteśmy uprawnieni do przeglądu instrukcji serwisowych i kwestionowania usług, za które mamy płacić. Uważam, że błędna diagnoza (jak decyzja sędziego piłkarskiego) powinna zostać zweryfikowana i zwrócona na korzyść klienta.

Skrzynie rozdzielcze są wymieniane niepotrzebnie, a klienci są oszukiwani na 5000 dolarów za sztukę.

Cóż, oficjalnie się poddaję. Zamówiłem nowy TCCM z nadzieją, że zadziała, ale tak się nie stało. Problem pozostaje taki sam jak był. Warto było spróbować, biorąc pod uwagę moje dziwne problemy związane z tym wątkiem i innym. Pojazd utknął w trybie 4L, a na panelu wyboru zapaliła się kontrolka neutralna... więc biorąc pod uwagę czerwony problem neutralny, który widzieli inni, to TCCM. Najwyraźniej dla mnie to nie to. Jestem zmęczony i wyczerpany tym pojazdem. Odebrałem go pod koniec 2016 roku i miał problemy z nakrętkami wahaczy i popychaczami, zawodnym 'chromem' na konsoli, który mocno zranił rękę mojej żony, podatnym na błędy quadraliftem, uszkodzonym silnikiem 4WD, problemami z parowaniem, awarią wspomagania hamulców, pękniętym wałkiem rozrządu po stronie wydechu, wieloma elektrycznymi problemami, a teraz utknął w trybie 4WD lo po użyciu go w śnieżycy, a jako nasz własny pojazd to po prostu nie jest wykonalne rozwiązanie. Jeep Cares? Straciliście jednego. Poddaję się (a raczej, poddaję się). Plan jest taki, aby we wtorek zabrać go do lokalnego mechanika, który będzie ze mną współpracował, aby uruchomić tę rzecz, a następnie ją wymienić. Zrobione.

Cześć dla tych, którzy zamówili TCCM na Amazon. Czy wersje nieopakowane przez Mopar są dostarczane z numerem 68395074AA wytłoczonym na nich dla GC 2014, czy też jaki numer części jest na nich? Różnica w cenie między opakowaniem z rynku wtórnego a Mopar wynosi około 89 USD w porównaniu do 350 USD za Mopar. Zastanawiam się, czy Mopar po prostu wrzuca te same do swojego pudełka, jak widziałem w przypadku niektórych innych części. Jeśli jest różnica, wziąłbym Mopar, ale nie chcę płacić różnicy za karton z tym samym nadrukiem w środku.

2015 GC Overland, 5.7L. Wymieniono łożysko koła po stronie kierowcy z przodu. Niedługo potem żona zauważyła odgłosy ocierania dochodzące z przodu podczas wjeżdżania i wyjeżdżania z miejsc parkingowych. Normalne podczas jazdy na wprost. Komunikat serwisowy systemu 4wd pojawia się losowo wraz ze wskaźnikiem awarii ESC na desce rozdzielczej. Znika po kilku milach. Zabrałem jeepa na parking i zrobiłem ósemki. Przedni napęd zachowuje się jakby się blokował. Jak ciężarówka z napędem na tylne koła w trybie 4wd na suchej nawierzchni. Wyjąłem bezpiecznik F77 (odłączenie przedniej osi), problem znika. Zabrałem do serwisu jeepa dzisiaj. Przekonany, że uszkodziłem coś podczas wymiany łożyska koła, czujnik prędkości koła? Powiedziano mi, że trzeba wymienić skrzynię rozdzielczą, 5000 $. Powiedziano, że został umieszczony na podnośniku i że mechanicy mogą stwierdzić, że skrzynia rozdzielcza jest uszkodzona. Nie jestem przekonany. Możliwy TCCM?
Czy Twój Jeep jeździł normalnie bez bezpiecznika 77? Od dłuższego czasu zastanawiam się, jak wyłączyć przednią oś, aby przetestować usterki napędu na wszystkie koła

To jest CHORE....wszystko co wiedzą to wymiana TC....mój dealer chciał 6000 za to, bez żadnej gwarancji. Wyśmiałem go, powiedziałem mu, żeby nie dotykał mojej ciężarówki i odholowałem ją do niezależnego warsztatu, który przynajmniej pomógł wydostać ją z reduktora i teraz kuleje tylko na 2WD z tyłu, ze wszystkimi światłami włączonymi, większość kontroli trakcji wyłączona itp. Nazwaliśmy ją TANENBAUM... wiesz, choinka ze względu na wszystkie światła... i jestem zdeterminowany, żeby po prostu jeździć tym do momentu, aż się zepsuje, TAK JAK JEST.......Efektywnie się poddałem. Jeep wygrywa, ale wygrywają tracąc mnie i kto wie ilu innych, z którymi teraz dzielę się moimi niezliczonymi historiami, od skaleczenia palców mojej żony na 'chromowanej' konsoli środkowej po pęknięty wałek rozrządu, aż po uszkodzony silnik TC, a teraz cały TC i silnik znowu. Pokój.

Przykro mi słyszeć o tych wszystkich problemach i doświadczeniach z dealerem. Wydaje się możliwe, że dalsza jazda z uszkodzonym TCCM może z czasem uszkodzić skrzynię rozdzielczą. To wiele wyjaśnia. Miałem szczęście, że minęło tylko kilka dni, zanim znalazłem to forum i szybko zamówiłem nowy TCCM.

Tak, kupiłem jeden i nic się nie zmieniło. Nie dałem mu jednak dużo czasu, żeby zobaczyć... Wtedy utknąłem w 4LO, więc nie mogłem z nim realistycznie dużo jeździć... Teraz, kiedy wyszedłem z tej sytuacji, może powinienem spróbować ponownie... hmmm

Mam Jeepa Grand Cherokee z 2021 roku, który ma dokładnie te same problemy. Odkąd kupiłem go jako fabrycznie nowego, kontrolka serwisowa 4WD zapala się od czasu do czasu. Serwisy próbowały wielokrotnie wgrać nowy moduł, ale bezskutecznie. Dopiero teraz się o tym dowiaduję. Żaden z nich nie powiedział mi, że aktualizacja się nie powiodła, więc mam oryginalny flash z fabryki. Teraz, gdy skończyła się gwarancja, mam problemy. Oprócz zapalającej się kontrolki serwisowej 4WD słyszałem też klikanie. Serwis Jeepa, do którego teraz jeżdżę, faktycznie próbuje rozwiązać problem. Myśleli, że wgrali nowy moduł wczoraj wieczorem, ale kiedy odebrałem samochód dziś rano, kontrolka znowu się zapaliła. Teraz wymieniają moduł, a ja muszę za to zapłacić. Naprawdę mam nadzieję, że skrzynia rozdzielcza jest sprawna. Posty na tym wątku uspokoiły moje nerwy, ponieważ większość z was wymieniła moduł i rozwiązało to problem. Spróbuję uzyskać pokrycie z mojej wygasłej gwarancji, ponieważ jest to problem, który występuje od czasu, gdy kupiłem tego Jeepa jako nowego. Dziękuję więc za ten wątek i dziękuję wszystkim, którzy udzielili odpowiedzi na ten problem.

Daj znać na tym forum, jak wymieniony TCCM sprawdził się u Ciebie. Jeśli moduł nie mógł zostać sflashowany/zaprogramowany, dealer powinien wiedzieć, że jest uszkodzony i go wymienić. Każdy technik elektryk mógłby naprawić luźne/przerywane połączenia pinów wewnątrz TCCM za pomocą lutownicy. Ale łatwiej jest po prostu kupić jeden na Amazon.

Daj znać na tym forum, jak działał dla Ciebie wymieniony TCCM. Jeśli moduł nie mógł zostać sflashowany/zaprogramowany, dealer powinien wiedzieć, że jest uszkodzony i go wymienić.
Każdy technik elektryk mógłby naprawić luźne/przerywane połączenia pinów w TCCM za pomocą lutownicy. Ale łatwiej jest kupić jeden na Amazon.
Właśnie do mnie zadzwonili i powiedzieli, że moduł działa dobrze i kod został wyczyszczony. To, co właśnie znaleźli, to inny kod pokazujący, że przedni silnik siłownika 4WD nie włącza się 1 na 5 razy i dlatego zapala się kontrolka 4WD. Przetestowali to za pomocą swoich narzędzi diagnostycznych i widzieli, że nie włącza się za każdym razem. Zamawiają mi to, co, jak myślę, nazwali przednim silnikiem siłownika osi i pierścień uszczelniający do niego. Mówią, że są pewni, że coś jest z nim nie tak i powinno rozwiązać problem. Nie pobrali ode mnie opłaty za kolejną diagnozę dzisiaj. Części i robocizna powinny kosztować mniej niż 800 dolarów. Założyli, że moduł, który nie został zaktualizowany, powodował włączanie się kontrolki 4WD. To był problem, ale najwyraźniej jest w porządku i teraz to jest powód, dla którego się włączała.

Zapytałem i powiedzieli, że moduł TCCM nie spowodował, że przedni silnik siłownika osi nie włączał się sporadycznie. Powiedzieli, że aktywnie monitorowali TCCM i robił wszystko, co powinien, ale silnik siłownika po prostu nie włączał się.

Naprawdę mam nadzieję, że są pewni, jak mówią. Jeśli to TCCM, nie będę zadowolony z wymiany silnika siłownika.

61 - 80 of 132 Posts