Jeep Garage  - Jeep Forum banner

Połączenia antenowe UAQ

29K views 19 replies 7 participants last post by  Den2178  
#1 ·
Jestem jednym z <2018 osób, które zamieniły jednostkę centralną UAQ w moim Grand Cherokee z 2015 roku, aby uzyskać funkcjonalność CarPlay. Mam niepożądany efekt uboczny w postaci ciągłego resetowania się jednostki centralnej co kilka dni (druga jednostka centralna od sprzedawcy, która to robi).

W końcu zaktualizowałem swój adapter OBD, aby AlfaOBD mogło odczytać ustawienia „Modułu nawigacji radiowej”, jak to się nazywa. Zapisano mnóstwo kodów. Mam przeczucie, że radio zostało włączone przez sprzedawcę bez podłączonego wzmacniacza, co je spowodowało. Zresetowałem je i przywitały mnie dwa powracające kody: B223B i B1561.

Image

Image

B223B ma sens. Jest zdenerwowany, że nie jest w odpowiednim pojeździe. B1561.....Antena komórkowa 2. Czy ktoś ma na ten temat jakieś informacje? Czy pojazdy wyposażone w UAQ mają dwie anteny? Ludzie zgłaszają, że funkcje hotspotu LTE (czy działa z prędkością LTE?) Czy możliwe jest, że do aktualizacji bezprzewodowych potrzebna jest antena LTE lub druga antena?

Czy ktoś z 2018 roku jest gotów wyciągnąć swoją jednostkę centralną, aby zgłosić kolory połączeń antenowych?

#2 ·
Jestem jednym z <2018 osób, które zamieniły jednostkę centralną UAQ w moim Grand Cherokee z 2015 roku, aby uzyskać funkcjonalność CarPlay. Mam niepożądany efekt uboczny w postaci ciągłego resetowania się jednostki centralnej co kilka dni (druga jednostka centralna od sprzedawcy, która to robi).

W końcu zaktualizowałem swój adapter OBD, aby AlfaOBD mogła odczytać ustawienia „Modułu nawigacji radiowej”, jak to się nazywa. Było mnóstwo zapisanych kodów. Mam przeczucie, że radio zostało włączone przez sprzedawcę bez podłączonego wzmacniacza, co je spowodowało. Zresetowałem i przywitały mnie dwa powracające: B223B i B1561.

Image

Image

B223B ma sens. Jest zdenerwowany, że nie jest w odpowiednim pojeździe. B1561.....Antena komórkowa 2. Czy ktoś ma na ten temat jakieś informacje? Czy pojazdy wyposażone w UAQ mają dwie anteny? Ludzie zgłaszają, że funkcje hotspotu LTE (czy działa z prędkością LTE?) Czy możliwe jest, że antena LTE lub druga antena musi być podłączona do aktualizacji bezprzewodowych?

Czy ktoś z 2018 roku jest gotów wyciągnąć swoją jednostkę centralną, aby zgłosić kolory połączeń antenowych?
Fioletowy 4G/LTE
Biały AM/FM
Musztardowy SXM/GPS
RÓŻOWY GPS/ nieużywany
Czerwony 911/UConnect

#3 ·
Fioletowy 4G/LTE
Biały AM/FM
Musztardowy SXM/GPS
RÓŻOWY GPS/ nieużywany
Czerwony 911/UConnect
Tak, potrzebujesz płetwy rekina dla 4G/LTE
Płetwa rekina ma 2 gniazda

Puck obsługuje tylko SXM/GPS (pojedynczy)
Czasami pozwoli na połączenie 3G, ale będzie przeciążony i ostatecznie zawiedzie.

UConnect Mirror z SOS i 911 aktywuje SiriusGuardian lub UConnect

#4 ·
Mam więc tylko 3 połączenia antenowe. 2018+ musi mieć dodatkowe, którego oczekuje UAQ. Mam fioletowy (ciemnoczerwony?), biały, musztardowy. Różowy i czerwony są otwarte. A niebieskie złącze jest schowane w uprzęży. Jestem Overland, który miał Nav z UConnect, więc miał wszystko oprócz LTE. Zastanawiam się, czy antena po prostu nie jest kompatybilna z LTE.

#10 ·
Więc mam tylko 3 połączenia antenowe. 2018+ musi mieć dodatkowe, którego oczekuje UAQ. Mam fioletowy (ciemnoczerwony?), biały, musztardowy. Różowy i czerwony są otwarte. A niebieskie złącze jest schowane w uprzęży. Jestem Overland, który miał Nav z UConnect, więc miał wszystko oprócz LTE. Zastanawiam się, czy antena po prostu nie jest kompatybilna z LTE.

Image
Sprawdziłem złącza antenowe w instrukcji elektrycznej z 2018 roku. Ten fioletowy/ciemnoczerwony konektor nazywa się w instrukcji "bordeaux" i jest przeznaczony do anteny komórkowej. Prawdopodobnie jest to 3G, ponieważ wymienione jest oddzielne połączenie antenowe, które jest oznaczone jako "4G" i ma "fioletowe" złącze (może to, które wygląda na różowe?).

Białe złącze to AM/FM, a żółte (nazywają je "curry") to GPS. Nie mogłem znaleźć czerwonego złącza.

#13 ·
Są takie, jakie są w tej chwili. Próbowałem znaleźć antenę online, którą można by dodać do fioletowego złącza, ale nie znalazłem nic konkretnego. Ponieważ nie korzystam z żadnych usług opartych na komórkach, nie sądzę, żeby warto było prowadzić dalsze dochodzenie.

Szkoda, że nie ma więcej informacji na temat kodu konfiguracji. Moja jednostka to model kanadyjski, samochód jest amerykański. Próbowałem przełączyć samochód na kanadyjski, ale bez rezultatu. Prawdopodobnie niezgodność z rocznikami modeli, jak przypuszczam.

#15 ·
Jestem w podobnej sytuacji, mam Jeepa Grand Cherokee z 2017 roku i kupiłem radio z 2018 roku, aby uzyskać Apple Carplay/Android Auto. Od czasu instalacji nowe radio uruchamia się ponownie co 30 sekund lub tak. Czy udało Ci się znaleźć rozwiązanie?

Mam podobny zestaw przewodów.

Biały (AM/FM)
Musztardowy (Sirius XM/GPS)
Bordowy (GS/Celluar?)

Na podstawie ostatniego postu wygląda na to, że być może bordowy powodował ponowne uruchamianie, więc usunąłem to połączenie, ale moje radio wciąż się uruchamia ponownie. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana - dziękuję!

#16 ·
Czerwony - Cam
Różowy (Fioletowy) - Antena 3G dla aktywowanych usług Uconnect
Musztardowy - Antena GPS/SAT radio
Biały - Antena AM/FM
Bordowy - Antena 4G (dla hotspotu 4G)
Niebieski - Navi

Po prostu sprawdź, czy Twój samochód może korzystać z 3G, nie wiem, czy jest konflikt z 4G. Powiedziałeś, że już to usunąłeś... więc przypuszczam, że problem nie jest tutaj.

#19 ·
Moja wina. Właśnie opublikowałem inne informacje w grupie JL i przegapiłem wzmiankę o Grand Cherokee w tej grupie (lokalizacja anteny JL znajduje się w górnej części soundbaru). Tak, technicznie rzecz biorąc, można umieścić antenę w dowolnym miejscu w desce rozdzielczej, gdzie antena ma niezakłócony widok na niebo. Niezły trik, jeśli uda ci się znaleźć odpowiednie miejsce. Lepiej byłoby zainstalować ją na górnej powierzchni deski rozdzielczej, aby mieć pewność, że przez większość czasu jest niezakłócona (zrobiłem to z anteną Sirius XM SDARC w kilku pojazdach z instalacjami Sirius na rynku wtórnym - nawiasem mówiąc, radia bez uConnect). W idealnym świecie odpowiednia antena LTE powinna znaleźć się na dachu pojazdu.