Jeep Garage  - Jeep Forum banner

Sprawdź kontrolkę na WJ

3 reading
14K views 76 replies 7 participants last post by  Seakir  
#1 ·
Byłem w lokalnym sklepie 2 dni temu, rozmawiając z właścicielem o tym, jak dobrze radzi sobie moja stara dama WJ, i nie miałem drewna, którego mógłbym dotknąć, aby nie kusić losu.
Wczoraj podjechałem do garażu/stacji paliw, około mili dalej, i nie było problemów z uruchomieniem i jazdą, chociaż mocno padało i otworzyłem maskę, aby wcześniej sprawdzić stan oleju/płynu chłodzącego i ogólny stan.
Wlałem trochę oleju napędowego, uruchomiłem ją i zauważyłem, że wskaźnik oleju napędowego zaświecił się ponownie, gdy ją uruchomiłem. Zjechałem z podjazdu i usłyszałem sekwencję dźwięków towarzyszących miganiu kontrolki.
Zawiozłem ją z powrotem do domu, jazda była w porządku, ale wydała dźwięki i zaświeciła się kontrolka 3 razy w 3 sekwencjach.
Ciśnienie oleju jest w porządku. Temperatura silnika rosła od c. Żadnych problemów z tymi 2.
Poziom naładowania akumulatora na woltomierzu, zamiast wskazywać 14 przy włączonym silniku, był po wyższej stronie czerwonego, około 12 V.
Dotarłem do domu, zaparkowałem. Wyłączyłem. Spróbowałem uruchomić ponownie. Akumulator zachowuje się płasko jak naleśnik. Wydaje się, że nie został naładowany lub go nie trzyma.

Zatem albo akumulator jest zepsuty (4 lata) albo system doładowywania alternatora (alternator ma 5 lat). Pasek jest w porządku. Brak przeciągania lub pisków z alternatora.
Powodem, dla którego wspomniałem o deszczu, jest to, że zauważyłem wodę na elektrycznych złączach pcm na zewnątrz skrzynki bezpieczników/przekaźników, gdzie łączy się z regulatorem napięcia dla alternatora, więc coś mogło dostać się do jego połączeń elektrycznych i spowodować zwarcie, gdy miałem otwartą maskę. Jest to wysoce nieprawdopodobne, ale warto zauważyć, ponieważ czasami najmniej prawdopodobne rzeczy powodują problemy.

Akumulator został podłączony do ładowania - jeśli 6 jest płaskie, wskazywał 4. Był podłączony do ładowania przez 12 godzin i nie przesunął się z 3 przez ostatnie 8 godzin. Woltomierz wskazuje 12,9 V i brak zielonego światła na wskaźniku stanu, co wskazuje na potencjalną awarię akumulatora.

Ponieważ wciąż pada po burzy Eunice, dziś nic nie robię 😒. Następnym krokiem dla mnie jest podłączenie akumulatora i poproszenie żony, aby go uruchomiła, a ja sam podłączę woltomierz i sprawdzę pobór napięcia/natężenia prądu, a jeśli się uruchomi, sprawdzę obciążenie alternatora do akumulatora.

Stawiam na akumulator. Co myślisz? Wszelkie wskazówki byłyby mile widziane, ponieważ kontrolka dotyczy tylko woltomierza/ciśnienia oleju i temperatury silnika, z których woltomierz był jedynym, który przy 12 V był niesynchroniczny w zachowaniu.

Będę aktualizował na bieżąco, ponieważ może to pomóc innym, którzy mają włączoną kontrolkę.

#2 ·
Zapomniałem wspomnieć, że wszystkie inne ostrzeżenia, w tym kontrolka akumulatora, nigdy się nie zapaliły, a z poprzednich doświadczeń, gdy alternatory się zepsuły, wskaźnik akumulatora świeci jaśniej wraz z obrotami silnika, ale na razie nie wykluczam jeszcze alternatora 👍

#3 ·
Kiedykolwiek chwalę się, jak dobrze działa jeden z moich pojazdów, nigdy się nie udaje, wkrótce potem pojawia się problem.

Zastrzeżenie, nie mam żadnego doświadczenia z silnikami Diesla, więc czym jest 'diesel indicator flash back'?
Mówiąc to, rozładowany akumulator może obniżyć napięcie ładowania lub, jak powiedziałeś, układ ładowania może nie być na poziomie.

Na podstawie tego:
"....Akumulator został podłączony do ładowania - jeśli 6 jest puste, wskazywał 4. Był ładowany przez 12 godzin i do tej pory nie przesunął się z 3 przez ostatnie 8 godzin. Woltomierz wskazuje 12,9 V i brak zielonego światła na wskaźniku stanu, co wskazuje na potencjalną awarię akumulatora.....
Zgaduję, że akumulator jest do wyrzucenia, ale musisz najpierw zmierzyć napięcie ładowania alternatora, zanim wyrzucisz akumulator.
Jeśli napięcie ładowania z silnikiem pracującym na zaciskach akumulatora, a nie jego złączach, wynosi gdzieś między 13,8 a 14,7 V DC, to najprawdopodobniej akumulator jest do wyrzucenia i odmawia ładowania.
Nie wiem jak w Wielkiej Brytanii, ale tutaj większość sklepów z częściami samochodowymi bezpłatnie testuje akumulator pod obciążeniem.

Woda na zewnątrz złącza nie powinna stanowić problemu, chyba że dostanie się do styków złącza, powodując korozję.

• Like
Reactions: Seakir
#4 · (Edited)
Dzięki za ostrzeżenie kolego w sprawie sprawdzania alternatora. To jedyna rzecz, którą muszę sprawdzić, ale pogoda była tu do bani przez cały dzień, więc może będę miał szansę włożyć akumulator z powrotem jutro, żeby to sprawdzić 👍.

Moim głównym zmartwieniem było dostanie się wody do instalacji elektrycznej po otwarciu maski, ale miało to 36 godzin na wyschnięcie i trochę ulgi z tym, co mówisz, ponieważ wytarłem to do sucha, kiedy to zauważyłem.

Dostałem akumulator z powrotem w grudniu 2017 roku jako prezent świąteczny. Na szczęście mam dowód zakupu i miał 5-letnią gwarancję, więc sklep przetestuje i wymieni go, jeśli jest uszkodzony, ponieważ ma jeszcze 10 miesięcy. Jednak podczas moich wczorajszych badań nie zdałem sobie sprawy, że akumulatory nie wytrzymują dłużej niż 3-5 lat, jeśli masz szczęście, więc zawsze bierz tę długą gwarancję, jeśli to możliwe.

Silnik Diesla w moim jest 5-cylindrowy ze świecami żarowymi pobierającymi 125 amperów, co odpowiada 625 amperom rozruchowym na zimno potrzebnym do uruchomienia, więc myślę, że poszło całkiem nieźle 😀.

Nie jestem pewien co do migania wskaźnika Diesla, więc poczytam o tym jutro i zobaczę, czy miałem coś takiego w moim.

Mam nadzieję, że uda mi się wymienić akumulator jutro i wszystko będzie dobrze. Jeśli nie, to ten post może skończyć się dłuższy niż przewidywano. Jednak w przyszłości upewnię się, że w pobliżu jest trochę drewna do dotknięcia, następnym razem, gdy powiem komuś, jak dobrze zachowuje się Jeep 🤣.

Na marginesie - kiedy w przeszłości miałem problemy z akumulatorami, zwykle były to zimne poranne rozruchy. Być może po raz pierwszy zdarzyło mi się, że jeden padł podczas jazdy, a ta kontrolka, którą zauważyłem, od czasu do czasu zapalała się ponownie, a następnie gasła po uruchomieniu silnika kilka tygodni temu. Jeśli to akumulator lub alternator i zaalarmował mnie w taki sposób, w jaki to zrobił, to dostaje ode mnie kciuk w górę za wykrycie tego i zapobieganie dalszym uszkodzeniom.

#5 ·
Dzisiaj nie ma szczęścia, żeby cokolwiek zrobić z jeepem - teraz mamy burzę Franklin po burzy Eunice. Nie rozumiem, dlaczego po prostu nie mówią 'tydzień burz' i po sprawie, zamiast nazywać je między tymi małymi przerwami po kilka godzin, co daje nam domowym mechanikom nadzieję, że możemy wyjść i coś zrobić.
(Musi to być jakiś rodzaj meteorologicznej rywalizacji, żeby zobaczyć, do której litery alfabetu mogą dojść?
W każdym razie, dla nas Brytyjczyków tradycją jest narzekanie na pogodę, więc z tym już po...)
Akumulator jest teraz na 2 (jeśli wskaźnik ładowarki pokazuje, że 1 jest w pełni naładowany) i zaczyna się świecić zielona lampka kontrolna - łącznie 48 godzin na ładowaniu podtrzymującym w mojej książce oznacza, że powinien był osiągnąć 2 wcześniej, więc dam go przetestować w sklepie, bez względu na to, czy uruchomi jeepa, kiedy włożę go z powrotem do testu. (W żaden sposób nie wchodzę do komory silnika w tych wiatrach - nie mam ochoty, żeby jeep próbował mnie znokautować, upuszczając maskę na moją głowę, jak to się stało w sobotę!)
Test woltomierzem na zaciskach akumulatora z podłączoną ładowarką pokazuje teraz 14,6 V (odczyt z zacisków, a nie złącza ładowarki), podczas gdy wczoraj było to 12,6 V. Czy jest to porównywalne z podłączeniem do systemu ładowania alternatora w samochodzie? Jeśli tak, to myślę, że to może być jednak alternator, jeśli akumulator teraz akceptuje to wyższe ładowanie. Jednak poprzedni akumulator zrobił tę sztuczkę i okazał się zepsuty, ponieważ akceptował ładowanie tylko wtedy, gdy miał x ilość mocy, więc w tej chwili nadal jest 50/50 między akumulatorem a alternatorem. Kto wygra? Naprawa, która nic nie kosztuje (wymiana akumulatora) czy ta, która będzie kosztować około 120 funtów (alternator)?
Znając akronim Jeepa, zakładam, że chce, żebym wydał te 120 funtów (y).
Przyjrzałem się cofaniu się wskaźnika diesla - wydaje się, że tak jest, gdy silnik Diesla ma do niego podłączony system kanistra wodorowego? Prawdopodobnie LPG lub biopaliwo, nie jestem pewien. Systemy mogą być również instalowane w silnikach benzynowych, aby zapobiec cofaniu się do przewodu paliwowego, więc zaangażowany jest zawór jednokierunkowy i pułapka płomieni. Mój tego wszystkiego nie ma, dlatego nigdy wcześniej się z tym nie spotkałem. Pamiętaj, że ponieważ olej napędowy jest sprężający, a nie spalający się jak benzyna, przypuszczam, że dlatego mają jakiś zawór nadmiarowy na wypadek, gdyby coś poszło nie tak? A może dlatego diesle są podatne na wycieki, ponieważ ciśnienie ostatecznie zaatakuje te uszczelki i uszczelnienia, dlatego stacje kontroli technicznej mogą przepuszczać x ilość wycieku oleju podczas corocznych przeglądów zdatności do ruchu?

#6 ·
Stary, rozumiem cię w kwestii burz.
W ciągu tygodnia mieliśmy dwie potężne śnieżyce, z których każda zrzuciła stopę śniegu, w tym zaspy o głębokości 2-3 stóp z wyjącymi wiatrami o prędkości 30-50 mil na godzinę.
Mam bardzo długi, utwardzony system podjazdu łączący moją stodołę, garaż i wreszcie do ulicy.
Gdyby nie pług śnieżny mojego ATV, dmuchawa do śniegu i wierna łopata do śniegu, wciąż byłbym zasypany.
Tak źle, że hrabstwo wydało nakaz awaryjny, aby nie wchodzić na drogi, dopóki nie zostaną odśnieżone.
Mam już dość #$%'n Zimy i teraz muszę zamówić więcej propanu do pieca!
Ahh, ale to zimowa kraina czarów?....BAA HUMBUG!:mad:
W każdym razie odbiegam od tematu i przepraszam za tę tyradę.

Porównywanie napięcia ładowarki z rzeczywistym napięciem wyjściowym alternatora jest bez sensu.
Musisz uruchomić silnik, a następnie zmierzyć napięcie ładowania alternatora na zaciskach akumulatora, a nie na jego złączach.
Powodem tego jest to, że zaciski akumulatora mogą być skorodowane, powodując spadek napięcia na zacisku i słupku akumulatora, dając w ten sposób fałszywy pomiar napięcia.
Jeśli napięcie ładowania alternatora na słupkach jest niskie, zmierz je na zaciskach, jeśli jest w specyfikacji, to najprawdopodobniej będziesz patrzeć na skorodowane lub luźne zaciski akumulatora.

O cholera, świece żarowe mogą pobierać tyle amperów!
Czy to tylko przy rozruchu, czy ciągłe?
Przy rozruchu dodaj wysoki pobór prądu przez silnik rozrusznika do tego wysokiego poboru prądu przez świece żarowe!
To musi być ciężkie dla akumulatorów, nie wspominając o alternatorze.

Teraz wiem, dlaczego nigdy nie lubiłem ani nie posiadałem silnika Diesla. haha!

• Like
#7 ·
To maksymalny pobór prądu przy zimnym rozruchu, w zależności od temperatury, więc wierzę na podstawie wcześniejszych badań, kiedy musiałem przebudować wiązkę świec żarowych i wymienić świece kilka lat temu.
Myślę, że w ciepły dzień pobiera około 75 amperów, a jeśli kontrolka świec żarowych świeci się dłużej, aby osiągnąć temperaturę, wtedy w grę wchodzi maksymalny pobór prądu, stąd zimna pogoda jest zabójcą akumulatorów, szczególnie dla silników Diesla, ponieważ kontrolka świec żarowych po osiągnięciu temperatury zwiększa temperaturę i pobór prądu na okres do 30 sekund, jak sądzę.
Teraz ma to sens, jeśli chodzi o potrzebę posiadania dobrego akumulatora w tych rzeczach, zwłaszcza jeśli chodzi o rozruch na zimno 👍
Ponadto, 1. i ten 3.1tdi to jedyne 2 silniki Diesla, które posiadałem. Wcześniej była tylko benzyna lol
Myślę, że skupiłem się na silnikach Diesla przez ostatnie 10 lat, więc zdecydowanie potrzebuję odświeżenia w zakresie systemów benzynowych 😅

#8 ·
Nawet mój stary silnik benzynowy 2K XJ, albo jak wy Brytyjczycy mówicie, benzynowy, uruchamiał się w temperaturze -17 stopni Celsjusza, jak tylko dotknąłem kluczyka w stacyjce.
Trzeba przyzwyczaić się do słownictwa między naszymi krajami, jak 'maska' vs. poprawne określenie 'hood'. haha :)

• Like
#9 · (Edited)
Największe zamieszanie terminologiczne między USA a Wielką Brytanią w odniesieniu do części samochodowych to dla mnie:

Maska i maska (oba to rodzaje kapeluszy)

Błotniki i skrzydła (gdzie znajdują się nadkola - uwaga, przez lata myślałem, że błotniki to zderzaki 😅)

Benzyna i benzyna (albo jak lubię to nazywać - 'sok go-go')

Hamulec elektryczny i hamulec ręczny (aka 'Pociągnij tę matkę tak wysoko, żeby żona nie mogła prowadzić, bo jest za słaba, żeby go zwolnić' - zabezpieczenie)

Automatyczna dźwignia zmiany biegów na kolumnie i manualna dźwignia zmiany biegów z trzecim pedałem (sprzęgło, aby przetestować koordynację lewej stopy z ręką, aby stać się jednym z silnikiem, próbując jednocześnie skoncentrować się na otaczającym cię świecie, który próbuje cię zabić... po prostu tam nie idźmy...)

I nigdy nie jeździłem jeepem na 1. lub 2. biegu - wpycham go w te pozycje stacjonarne, żeby nasmarować układ na kilka sekund po uruchomieniu, ale nigdy na nich nie ruszyłem. Martwię się, że coś może się zepsuć, jeśli ta dźwignia zostanie przesunięta bez stopy na pedale - my, Brytyjczycy, mamy coś z pedałami...🥴

#10 ·
Najbardziej zaskakujące jest dla mnie to, jak ludzie w naszych dwóch krajach wymawiają słowo 'aluminium' w różny sposób.
Bardziej na poważnie, czy słowo 'bloke' jest obraźliwe? Nigdy nie mogłem tego do końca zrozumieć.

Czy kiedykolwiek jeździłeś starożytną skrzynią biegów z manualną skrzynią biegów, jak niektórzy nazywali je przed wynalezieniem synchronizatorów zazębiania biegów?
Przychodzi mi na myśl zgrzytanie biegów i podwójne sprzęgło.

Wiele dekad temu miałem odziedziczonego po kimś manualnego Chevroleta z 60 roku z 'drążkiem' na kolumnie.
Szybko pozbyłem się tego czegoś.

• Like
#28 ·
Najbardziej zaskakujące jest dla mnie to, jak ludzie w naszych dwóch krajach wymawiają słowo 'aluminium' w różny sposób.
Na poważniej, czy słowo 'bloke' jest obraźliwym określeniem? Nigdy nie mogłem tego na pewno ustalić.

Czy kiedykolwiek jeździłeś starożytną, manualną skrzynią biegów, którą niektórzy nazywali 'clash box' przed wynalezieniem synchronizacji?
Przychodzi mi na myśl zgrzytanie biegów i podwójne sprzęgło.

Zbyt wiele dekad temu miałem ręczną skrzynię biegów '60 Chevy z 'drążkiem' na kolumnie, którą dostałem w spadku.
Szybko pozbyłem się tego.
Właściwie to nie tylko wymowa jest inna, ale i pisownia, Aluminium i Aluminum.

#11 ·
Cóż, dzisiaj włożyłem akumulator z powrotem do jeepa, teraz wiatry w końcu trochę ucichły.
Akumulator został naładowany do 2 na ładowarce (0 to całkowicie pełny) i odpaliła ładnie i mocno.
Po początkowym uruchomieniu wskaźnik woltomierza był:

Igła była bardziej po lewej stronie, gdy w zeszłą sobotę zapaliła się kontrolka, siedząc poniżej 11,5 V w połowie drogi, na której jest teraz. (14-9=5/2=2,5 dodane z powrotem do 9=11,5.) Zauważ, że miałem włączone pełne światła zewnętrzne i wewnętrzne ze światłami drogowymi, a także dmuchawę nagrzewnicy na pełnych obrotach w powyższej miniaturze, aby spróbować przedstawić jak największe obciążenie i pobór prądu w systemie. Kiedy ją wkręciłem, nie było żadnych zmian w oświetleniu reflektorów, co mówiło mi, że alternator jest dobry, ponieważ nie zapaliła się również żadna kontrolka akumulatora.

Kiedy osiągnęła temperaturę, wyłączyłem światła i zauważyłem, że ciśnienie oleju/temperatura silnika są w porządku i wskazują normalne poziomy. (Temperatura silnika jest nadal chłodna przy 1/8, dlatego jestem w trakcie wymiany ilości płynu chłodzącego na wodę destylowaną, aby podnieść ją do co najmniej 1/4.)

Po krótkiej przejażdżce w górę i w dół drogi, zaparkowałem i wyłączyłem, a następnie spróbowałem kolejnego uruchomienia - wszystko było w porządku i żadna kontrolka świecy żarowej nie migała ponownie po tym, jak odpaliła w obu sekwencjach uruchamiania. Następnie zauważyłem, że igła woltomierza wahała się, początkowo opadając, a następnie rosnąc przez około minutę i powtarzała się między tymi dwoma przykładami:

Obraz po prawej stronie jest tuż poniżej miejsca, w którym igła zwykła się unosić przed wystąpieniem tego problemu, i po przejechaniu około mili podniosłaby się do poziomu 14 i pozostałaby tam do momentu wyłączenia silnika. Obraz po lewej stronie to najniższa wartość, jaką kiedykolwiek odczytał woltomierz, poza momentem, gdy zapaliła się kontrolka.

Żadna kontrolka w ogóle się nie zapaliła. Czy uważasz, że te odczyty są w porządku w odniesieniu do woltomierza i wariacji około 2 woltów, czy uważasz, że są niskie i zbyt nieregularne, wskazując, że akumulator może być na wyczerpaniu, tak jak ja?
Nie ma znaczenia, czy pedał przyspieszenia jest wciśnięty, czy nie, ani czy jedzie, czy stoi - wariacja powtarza się na tych wyższych/niższych poziomach.
Silnik jest nadal płynny i brzmi mocno/dobrze pracuje. Brak problemów z ponownym zapaleniem się obwodu świec żarowych. Postanowiłem jednak zaizolować taśmą izolacyjną złącza ecm, aby zapewnić ochronę przed deszczem, ponieważ zauważyłem wodę na wtyczkach złączy, co podniosło moje początkowe pytanie, czy jeśli woda rzeczywiście dostanie się do środka, czy spowoduje to zapalenie się kontrolki, ponieważ regulator napięcia dla alternatora jest w nim?

Tak czy inaczej, zabieram akumulator na testy do warsztatu jutro, a jeśli przejdzie, to dobrze - po prostu będę monitorował wskaźniki, ponieważ może to być nadal alternator i mam pomoc drogową na wypadek awarii. Jeśli nie przejdą testu obciążenia akumulatora/poboru prądu, to tym lepiej, ponieważ oznacza to, że dostanę nowy, ponieważ nadal jest objęty 5-letnią gwarancją.

Jak mówię, w starej damie wciąż jest życie (podczas gdy tym razem pukam w niemalowane(y)).

#12 · (Edited)
Ps - aluminium kontra aluminium tkwi w pisowni, jak wszyscy wiemy. Dodajemy to dodatkowe i, skutecznie dając nam dodatkową sylabę i dźwięk eum zamiast um na końcu. Nie wiem dlaczego. To naprawdę psuje sprawę dla niektórych akcentów, które mamy, zwłaszcza w West Midlands, gdzie mieszkam.
My Brytyjczycy słyniemy z nadmiernego komplikowania prostych rzeczy, takich jak to... wystarczy spojrzeć na Borisa Johnsona, naszego premiera...
i nasz fetysz pedałów sprzęgła
i maski

Nie sądzę, żeby "facet" był dla mnie obraźliwym określeniem, ale z drugiej strony mogę pomyśleć o wielu gorszych rzeczach, którymi można nazwać niektórych ludzi w tych okolicach, gdzie mieszkam :ROFLMAO:
Ten facet tam... Ten gość tam... Ten dupek tam... Ten głupek tam...
Mamy wiele czułej terminologii dla dżentelmenów wszystkich kategorii, która odzwierciedla sposób, w jaki się nam prezentują.
Przeciętny Jan to każdy facet, gość, mężczyzna, koleś, ziomek, kumpel, pan, amigos itp. Wszystkie dobre określenia.
Jednak kiedy wypiją za dużo alkoholu, wtedy waha się to między przyjaznymi żartami a bójkami, zwykle w zależności od tego, jak dużo gówna dostali z pracy lub z domu.
Trochę jak każdy facet na świecie (y)

#15 ·
Ps - różnica między "aluminum" a "aluminium" tkwi w pisowni, jak wszyscy wiemy. Dodajemy to dodatkowe "i", skutecznie dając nam dodatkową sylabę i dźwięk "eum" zamiast "um" na końcu. Nie wiem dlaczego. To naprawdę psuje to dla niektórych akcentów, które mamy, zwłaszcza w West Midlands, gdzie mieszkam.
My Brytyjczycy słyniemy z nadmiernego komplikowania prostych rzeczy... wystarczy spojrzeć na Borisa Johnsona, naszego premiera...
i nasz fetysz do pedałów sprzęgła
i maski

Nie sądzę, żeby "bloke" było obraźliwym określeniem, ale z drugiej strony mogę wymyślić o wiele gorsze rzeczy, żeby nazwać niektórych ludzi w tych okolicach, gdzie mieszkam :ROFLMAO:
Ten facet tam... Ten gość tam... Ten skurwiel tam... Ten idiota tam...
Mamy wiele czułej terminologii dla dżentelmenów wszystkich kategorii, która odzwierciedla to, jak się nam objawiają.
Przeciętny Joe to każdy facet, gość, mężczyzna, koleś, ziomek, kolega, kolega, pan, amigos itp. Wszystkie dobre terminy.
Jednak, gdy wypiją za dużo alkoholu, to waha się to między przyjaznymi żartami a bójkami, zwykle w zależności od tego, jak dużo gówna dostali z pracy lub z domu.
Trochę jak każdy facet na świecie (y)
Czy "bloke" oznacza coś w rodzaju odnoszenia się do zwykłego "faceta"?
Powodem, dla którego zapytałem, jest to, że słyszałem, jak tego terminu używano w niektórych obraźliwych odniesieniach do innych mężczyzn, ale z drugiej strony nie zawsze.

Słowo "bloke" przywodzi na myśl słowo "bloat" jak martwe zwierzę puchnące na gorącym słońcu, miesięczne wzdęcia kobiety, wzdęcia po zjedzeniu zbyt dużej ilości fasoli i kapusty o_O itp.
Niektórzy Amerykanie, kiedy nie wiemy dokładnie, co oznacza brytyjski termin, mają tendencję do rymowania i rozumowania. haha

A tak przy okazji, jak postępują prace nad rozwiązywaniem problemów z akumulatorem/alternatorem/elektryką?

• Like
#13 ·
Byłem w lokalnym sklepie 2 dni temu, rozmawiając z właścicielem o tym, jak dobrze radzi sobie moja stara dama WJ, i nie miałem drewna, którego mógłbym dotknąć, aby kusić los.
Wczoraj podjechałem do garażu/stacji paliw, około mili stąd, i nie było problemów z uruchomieniem i jazdą, chociaż mocno padało i otworzyłem maskę, aby wcześniej sprawdzić olej/płyn chłodzący i ogólny stan.
Wlałem trochę oleju napędowego, uruchomiłem ją i zauważyłem, że wskaźnik oleju napędowego zaświecił się ponownie, gdy ją uruchomiłem. Zjechałem z parkingu i usłyszałem sekwencję dźwięków towarzyszących miganiu kontrolki.
Pojechałem nią do domu, jazda była w porządku, ale trzy razy w trzech sekwencjach wydała dźwięki i zaświeciła się kontrolka.
Ciśnienie oleju jest w porządku. Temperatura silnika rosła od c. Żadnych problemów z tymi dwoma.
Poziom naładowania akumulatora na woltomierzu, zamiast wskazywać 14, gdy silnik pracuje, był po wyższej stronie czerwonej, około 12 V.
Dotarłem do domu, zaparkowałem. Wyłączyłem. Spróbowałem uruchomić ponownie. Akumulator działał jak naleśnik. Wydaje się, że nie został naładowany lub nie trzyma.

Zatem albo akumulator jest zepsuty (4 lata), albo system doładowywania alternatora (alternator ma 5 lat). Pasek jest w porządku. Brak przeciągania lub pisków z alternatora.
Powodem, dla którego wspomniałem o deszczu, jest to, że zauważyłem wodę na złączach elektrycznych pcm na zewnątrz skrzynki bezpieczników/przekaźników, gdzie łączy się z regulatorem napięcia dla alternatora, więc coś mogło dostać się do jego połączeń elektrycznych i spowodować jego uziemienie, gdy otworzyłem maskę. Jest to wysoce nieprawdopodobne, ale warto zauważyć, ponieważ czasami najmniej prawdopodobne rzeczy powodują problemy.

Akumulator został podłączony do ładowania - jeśli 6 jest płaskie, wskazywał 4. Był podłączony do ładowania przez 12 godzin, i jak dotąd nie przesunął się z 3 przez ostatnie 8 godzin. Woltomierz wskazuje 12,9 V i brak zielonego światła na wskaźniku stanu, co wskazuje na potencjalną awarię akumulatora.

Ponieważ wciąż pada po tej burzy Eunice, dziś nic nie robię 😒. Następnym krokiem dla mnie jest podłączenie akumulatora i poproszenie żony, aby go uruchomiła, a ja sam podłączę woltomierz i sprawdzę pobór napięcia/natężenia, a jeśli się uruchomi, sprawdzę obciążenie alternatora na akumulator.

Stawiam na akumulator. Co myślisz? Wszelkie wskazówki byłyby mile widziane, ponieważ kontrolka dotyczy tylko woltomierza/ciśnienia oleju i temperatury silnika, z których woltomierz był jedynym, który przy 12 V był niespójny w działaniu.

Będę aktualizował na bieżąco, ponieważ może to pomóc innym, którzy mają włączoną kontrolkę.
Cześć bruv, po prostu pomyślałem, że sprawdzę i zobaczę, czy coś nowego i zobaczyłem twój post. Człowieku, przepraszam, że się to stało, wiem, że to ostatnia rzecz, której potrzebujesz! W pierwszej wiadomości stwierdziłeś 3 sygnały dźwiękowe w 3 sekwencjach? Czy mogę zapytać, co pokazywał odczyt na górze, kiedy się wyłączyły? Dopiero co to sprawdziłem, bo dzieje się to również tutaj. I zobaczyłem film na YT, w którym stwierdzono, że muszę spojrzeć na odczyt na środkowej konsoli świetlnej, aby uzyskać informacje o sygnałach dźwiękowych. Ciekawe, jak głęboko sięga informacja na tej środkowej konsoli? Naprawdę życzę ci wszystkiego najlepszego, kiedy zabierzesz swoją baterię 2moz. Przepraszam, nie mam nic do zaoferowania, ale będę to obserwował, aby zobaczyć twoje postępy. Trzymam kciuki, żebyś tak czy inaczej dostał zamiennik! Nic tak jak nowy zestaw do zamontowania w samochodzie lub komputerze :) I nauczyłem się czegoś nowego! Nie zdawałem sobie sprawy, że piszemy Alu inaczej! Myślałem, że to tylko sytuacja Nike vs Nik.E :) Ucz się czegoś nowego każdego dnia! Ale powodzenia bruv, będę oglądał. Na zdrowie!

#14 · (Edited)
Cześć Morse, mam nadzieję, że wszystko w porządku i że Twoja wizyta w szpitalu przebiegła tak dobrze, jak można się spodziewać.

Szczerze mówiąc, w dzisiejszych czasach nie martwię się problemami z Jeepem. Jesteśmy na zasiłku, ponieważ moja żona jest niepełnosprawna z powodu problemów z plecami, a ja jestem jej pełnoetatowym opiekunem. To mi odpowiada, ponieważ nie jestem materialistą, ale lubię proste rzeczy, takie jak posiadanie sprawnego pojazdu, więc ten problem ze wskaźnikiem kontrolnym nauczył mnie nowych rzeczy, a także odświeżył starą wiedzę, co jest dobre. (I pracowałem w fabrykach przez 17 lat i jako opiekun w społeczności przez 4, więc robię sobie przerwę, aby poszerzyć swoją wiedzę!)

Nasze okoliczności oznaczają również, że mam czas na konserwację WJ i pracę nad projektem, który prowadzę na temat seryjnych morderców, który zastąpił moje studia na kierunku literatura angielska i pisanie kreatywne na Open University (którego ukończenie było o rok, po 5/6 latach, ale wstrzymałem je podczas badania tego projektu). Phew, więc w ten sposób spędzam czas - dzieląc go między gówno o seryjnych mordercach, sprawy z jeepami, życie rodzinne i wybieranie, jakie gówno oglądać na Netflix, którego Sky nie odtwarza, a także próbując unikać Covid jak wszyscy inni!

W każdym razie, problemy z psującymi się Jeepami to stary żart wśród nas, właścicieli, zwany 'rzeczą Jeepa' ;).

Just Empty Every Pocket :ROFLMAO:.

Musisz to zaakceptować, a następnie nauczyć się nie stresować z powodu dziwacznych problemów, które ci rzucają. Wtedy uczysz się nowych rzeczy, prowadząc badania nad tym, co inni podzielili się na temat swoich problemów, a następnie traktując każdą wpadkę jako projekt, a nie to, czym naprawdę są - częściami, które psują się ze starości i które każdy domowy mechanik może spróbować wymienić, co jest pięknem WJ i starszej generacji GC, ponieważ są one stosunkowo łatwe w obsłudze w porównaniu do niektórych naprawdę głupich pomysłów na układ, które inżynierowie wciąż umieszczają w wielu swoich pojazdach.

(FCA - żądam solidnych osi z powrotem w GC, zanim kupię nowszy model GC poza WJ. Żądam również podgrzewanych siedzeń, które działają wiecznie i drzwi mieszających, które są niezniszczalne, abyśmy nie musieli już zamarzać! I nie, nie chcemy również przegrzewających się konsol środkowych jako rekompensaty! A skoro już przy tym jesteśmy - wszyscy producenci diesli: pozbądźcie się DPF i wróćcie do starej szkoły!)

Myślę, że cierpliwość odgrywa również dużą rolę w moich procesach rozwiązywania problemów, ponieważ oznacza to, że mogę zrobić krok wstecz w moim podejściu do każdego problemu z logicznym nastawieniem, co dla mnie jest bardziej konstruktywne niż posiadanie wściekłego emocjonalnego nastawienia, które zaciemnia mój osąd. Może to prowadzić do bardziej pozytywnych rozwiązań zamiast tracenia nerwów i psucia rzeczy jeszcze bardziej, co zwykłem robić dość często, gdy wyciągałem stary młot, aby rozwiązać problem - mówiąc o używaniu koła do złamania motyla!
Logiczne podejścia wprowadzają również mój mózg w nastrój rozwiązywania problemów, ponieważ moje emocjonalne osądy mogą sprawić, że będę chwytał się słomki i popełniał błędy wykraczające poza oczywiste rozwiązania i odpowiedzi, takie jak jeszcze mocniejsze dokręcanie śruby lub łamanie rury przez frustrację. Jednak lubię próbować eliminować zmienne, podwójnie/potrójnie sprawdzając możliwe rozwiązania, więc zdecydowanie nie ma problemu z pytaniem o pomysły i opinie podczas rozwiązywania problemów, nawet jeśli mogą wydawać się głupie lub głupie. W mojej książce takie sugestie często generują myślenie poza schematami i 'naprawy rednecków', jak lubi je nazywać moja żona (Teksanka-Czirokezka).

Myślę, że woda deszczowa dostała się do wtyczek ECM, więc pozwolenie jej na wyschnięcie (jeśli rzeczywiście tak było) zapobiegło dalszym problemom. Jeśli chodzi o wszystko, co ma związek z wodą i elektroniką, uważam, że najlepiej poczekać kilka dni po potencjalnym zidentyfikowaniu i naprawieniu problemu, zanim się go podejmie, aby mógł się odpowiednio wysuszyć. W związku z tym dziękuję Bogu za stare suszarki do włosów i mnóstwo taśmy izolacyjnej, którą teraz owinąłem wokół tych wtyczek ECM, aby chronić je przed deszczem, gdy w przyszłości podniosę maskę. Burza Gertrude lub jakkolwiek te osoby od pogody nazwą następną burzę - jestem gotowy!

Nie widziałem nic na moim wyświetlaczu EVIC (Electronic Vehicle Information Centre), gdy zaświeciła się kontrolka w obudowie zespołu wskaźników. Zauważyłem tylko, jak nisko była igła woltomierza w porównaniu do jej zwykłej pozycji w połowie wskaźnika, podczas gdy ciśnienie oleju i temperatura silnika zachowywały się normalnie. Ta kontrolka sygnalizuje tylko problem z woltomierzem/olejem i temperaturą, więc zawsze najlepiej zacząć od tego, co wydaje się oczywiste - samych igieł. EVIC ostrzega mnie o niskim poziomie płynu chłodzącego, niskim poziomie płynu do spryskiwaczy i otwartych drzwiach/tylnej klapie/maski, które są jedynymi, które widziałem w moim. Och, i ostrzeżenie o włączonym kierunkowskazie po przejechaniu mili, a także Jeep piszczący i wściekający się, gdy maska nie jest prawidłowo zatrzaśnięta podczas jazdy.

Sprawdzenie akumulatora jest bezpłatne, więc to dla mnie wygrana. Albo jest dobry, albo jest zły, a jeśli jest zły, dostanę go wymienionego na nowy, który będzie dobry przez kolejne 4 lata.
Jeśli jest dobry, może to być alternator, wtedy zamówię nowy, założę go i zregeneruję ten z nowymi tulejami, więc będę miał zapas na przyszłość. (Zepsułem czarny kabel woltomierza, aby sprawdzić alternator, więc naprawię go jutro i przetestuję po sprawdzeniu akumulatora i ponownym włożeniu.)

W każdym razie, jest o wiele więcej rzeczy, którymi można się martwić, niż to, czy Jeep działa, mówię. Zdrowie ponad bogactwo, mówię (y).
I dość moich dygresji. Informuj nas na bieżąco o wszelkich problemach, jakie masz z budową WJ, kolego, zwłaszcza z problemem ze wskaźnikiem kontrolnym, o którym wspomniałeś.
Uważaj na siebie w międzyczasie.
Sean.

#39 ·
Cześć Morse, mam nadzieję, że wszystko w porządku i że wizyta w szpitalu przebiegła tak dobrze, jak można się spodziewać.

Szczerze mówiąc, nie martwię się już problemami z Jeepem. Jesteśmy na zasiłku, ponieważ żona jest niepełnosprawna z powodu problemów z plecami, a ja jestem jej pełnoetatowym opiekunem. To mi odpowiada, ponieważ nie jestem materialistą, ale lubię proste rzeczy, takie jak sprawne auto, więc ten problem ze wskaźnikiem nauczył mnie nowych rzeczy, a także odświeżył starą wiedzę, co jest dobre. (Pracowałem w fabrykach przez 17 lat i jako opiekun w społeczności przez 4, więc odpoczywam, aby poszerzyć swoją wiedzę!)

Nasze okoliczności oznaczają również, że mam czas na konserwację WJ i pracę nad projektem, który badam na temat seryjnych morderców, który zastąpił moje studia na kierunku literatura angielska i pisanie kreatywne na Open University na razie (którego brakowało mi roku do ukończenia po 5/6 latach, ale wstrzymałem je na czas badania tego projektu). Uff, więc tak spędzam czas - dzieląc go między gówna seryjnych morderców, jeep-stuff, życie rodzinne i wybierając, jakie gówno oglądać na Netflix, którego Sky nie odtwarza, jednocześnie próbując unikać Covidu jak wszyscy inni!

W każdym razie, problemy z psującymi się Jeepami to stary żart wśród nas, właścicieli, zwany 'rzeczą Jeepa' ;).

Just Empty Every Pocket :ROFLMAO:.

Musisz to zaakceptować, a następnie nauczyć się nie stresować z powodu dziwacznych problemów, które ci rzucają. Wtedy możesz nauczyć się nowych rzeczy, robiąc trochę badań z tego, co inni podzielili się na temat swoich problemów, a następnie traktując każdą wpadkę jako projekt, a nie to, czym naprawdę są - częściami, które się psują ze starości, które każdy domowy mechanik może spróbować wymienić, co jest pięknem WJ i starszej generacji GC, ponieważ są stosunkowo łatwe w obsłudze w porównaniu do niektórych naprawdę głupich pomysłów na układ, które inżynierowie wciąż wprowadzają do wielu swoich pojazdów.

(FCA - żądam solidnych osi z powrotem w GC, zanim kupię jakikolwiek nowszy model GC poza WJ. Żądam również podgrzewanych siedzeń, które działają na zawsze i drzwi mieszania, które są niezniszczalne, abyśmy już nie marzli! I nie, nie chcemy przegrzewających się konsol środkowych, aby to zrekompensować! A przy okazji - wszyscy producenci diesli: pozbądźcie się DPF i przejdźcie na starą szkołę!)

Myślę, że cierpliwość odgrywa również dużą rolę w moich procesach rozwiązywania problemów, ponieważ oznacza to możliwość zrobienia kroku wstecz w moim podejściu do każdego problemu z logicznym nastawieniem, które dla mnie jest bardziej konstruktywne niż posiadanie gniewnego emocjonalnego nastawienia, które zaciemnia mój osąd. Może to prowadzić do bardziej pozytywnych rozwiązań zamiast stracić panowanie nad sobą i zepsuć rzeczy jeszcze bardziej, co zwykłem robić dość często, gdy wyciągałem stary młot pneumatyczny, aby rozwiązać problem - mówić o używaniu koła do złamania motyla!
Logiczne podejścia również wprowadzają mózg w nastrój rozwiązywania problemów, ponieważ moje emocjonalne osądy mogą powodować, że chwytam się słomki i popełniam błędy wykraczające poza oczywiste rozwiązania i odpowiedzi, takie jak zaokrąglanie tej śruby jeszcze bardziej lub łamanie tej rury przez frustrację. Jednak lubię próbować wyeliminować zmienne, podwójnie/potrójnie sprawdzając możliwe rozwiązania, więc zdecydowanie nie ma problemu z pytaniem o pomysły i opinie podczas rozwiązywania problemów, nawet jeśli mogą wydawać się głupie lub głupie. W mojej książce takie sugestie często generują myślenie poza schematami i 'naprawy czerwonego karku', jak lubi je nazywać moja żona (Texan-Cherokee).

Myślę, że woda deszczowa dostała się do wtyczek ECM, więc pozwolenie jej na wyschnięcie (jeśli rzeczywiście tak było) zapobiegło dalszym problemom. Jeśli chodzi o wszystko, co ma związek z wodą i elektroniką, uważam, że najlepiej poczekać kilka dni po potencjalnym zidentyfikowaniu i naprawieniu problemu, zanim się go podejmie, aby mógł się odpowiednio wysuszyć. W związku z tym dziękuję Bogu za stare suszarki do włosów i mnóstwo taśmy izolacyjnej, którą teraz owinąłem wokół tych wtyczek ECM, aby chronić je przed deszczem, gdy w przyszłości podniosę maskę. Burza Gertruda lub jakkolwiek nazywają się ci ludzie od pogody, którzy mają dać nazwę następnej burzy - jestem gotowy!

Nie widziałem nic na moim wyświetlaczu EVIC (Electronic Vehicle Information Centre), kiedy zaświeciła się kontrolka wskaźnika check gauge w obudowie zespołu wskaźników. Zauważyłem tylko, jak nisko była igła woltomierza w porównaniu do jej zwykłej pozycji w połowie wskaźnika, podczas gdy ciśnienie oleju i temperatura silnika zachowywały się normalnie. Ta kontrolka check gauge sygnalizuje tylko problem z woltomierzem/olejem i temperaturą, więc zawsze najlepiej zacząć od tego, co wygląda na oczywiste - same igły. EVIC ostrzega mnie o niskim poziomie płynu chłodzącego, niskim poziomie płynu do spryskiwaczy oraz otwartych drzwiach/tylnej klapie/maski, które są jedynymi, które widziałem wyświetlane w moim. Och, i alert o włączonym kierunkowskazie po przejechaniu mili, a także Jeep piszczący i wściekły, gdy maska nie jest prawidłowo zatrzaśnięta podczas jazdy.

Sprawdzenie akumulatora jest bezpłatne, więc to dla mnie sytuacja win-win. Albo jest dobry, albo jest zły, a jeśli jest zły, dostaję go wymienionego na nowy, który będzie dobry przez kolejne 4 lata.
Jeśli jest dobry, więc może to być alternator, wtedy zamówię nowy, założę go i zregeneruję ten z nowymi tulejami, więc będę miał zapas na przyszłość. (Zepsułem czarny kabel woltomierza, aby sprawdzić alternator, więc naprawię go jutro i przetestuję po sprawdzeniu akumulatora i ponownym włożeniu.)

W każdym razie, jest wiele więcej rzeczy, którymi można się martwić, niż to, czy Jeep działa, w mojej książce. Zdrowie ponad bogactwo, powiadam (y).
A dość moich dygresji. Informuj nas na bieżąco o wszelkich problemach, które masz ze swoim WJ, zwłaszcza z problemem check gauge, o którym wspomniałeś.
Uważaj na siebie w międzyczasie.
Sean.
Cześć kolego, bardzo mi przykro, mój przyjacielu. Nie będę cię tym nudzić, ale naprawdę beznadziejny tydzień z moim zdrowiem i z tym leczeniem, które nie idzie tak dobrze! Szczerze mówiąc, myślałem, że minęło tylko kilka dni, ale teraz minęło 6 dni. Człowiek, czas po prostu pędzi w dzisiejszych czasach! I zanim się zorientujesz, minął tydzień, miesiąc lub rok, to szaleństwo, jak się starzejemy! :) Zacząłem czytać wczoraj wieczorem, ale nie mogłem kontynuować, więc po prostu wstałem i powoli skończyłem czytać twoje i inne posty członków. Przepraszam Sean kolego! Było to w moim sercu, ale moje ciało i głowa nie nadążały. Ale mam nadzieję, że wkrótce stanę się silniejszy, aby te chwile były mniej powszechne i abym mógł przepracować rzeczy, które mnie zaskoczyły i być tak obecnym, jak zawsze byłem kilka lat temu.

Ale w każdym razie, zrobiłem trochę prawdziwego życia i nauki tylko w tym wątku! Nigdy wcześniej nie wiedziałem, że bateria osiąga szczyt powyżej 14. Myślałem, że jej maksimum to 12. Ale szukałem w Internecie i znalazłem to, co odzwierciedla to, co moparado i ty mówiłeś:

A na to, co mówiłeś o dobrym przebiegu (świetnie wyglądająca komora silnika nawiasem mówiąc! Uwielbiam wygląd gołych metalowych elementów!) przypomniałem sobie o czymś, co nazywa się Hyper Mile na Wheeler Dealers, czyli klubie ludzi próbujących uzyskać najlepszy przebieg ze swoich pojazdów! Nawet noszenie butów, aby jeszcze bardziej poczuć pedały i moc. Ale ich decyzje dotyczące jazdy naprawdę obniżają mpg! Oto szybki link:

I masz rację, nauczyłem się mnóstwo rzeczy z tego, co poszło nie tak lub z demontażu czegoś i ponownego montażu. Czasami może to być kosztowna lekcja, ponieważ zniszczyłem kilka rzeczy w procesie uczenia się :)

#16 · (Edited)
Jest całkiem nieźle atm, kolego.
Akumulator wciąż będzie jutro na teście obciążeniowym w sklepie, a testowanie jeepa dzisiaj było dobre, ponieważ uruchomił się bez problemów, ale teraz ma rozbieżność 2 woltów od 11,5 do 13,5 w ciągu minuty lub tak.
Nigdy wcześniej tego nie robił, więc trzymam kciuki, że jutro dostanę nowy akumulator 👍
W przeciwnym razie naprawię mój woltomierz i sprawdzę alternator i obwody między nim a samym akumulatorem, jak nakazałeś (co i tak zrobię, nawet jeśli dostanę nowy akumulator, dla spokoju 😉).

Jeśli chodzi o skrzynie biegów z wcześniejszego posta - miałem tylko zsynchronizowane, ale doświadczyłem taktyki wciskania biegu, o której wspomniałeś, gdy synchronizacja zepsuła się w jednym z moich starszych samochodów, Fordzie Sierra. Zepsucie drugiego biegu i nie chciał w niego wejść, więc musiałem wkręcać go na obroty na pierwszym biegu, aby pominąć drugi i przeskoczyć na trzeci.
Ostatecznie po prostu go zezłomowałem, gdy zbliżył się do następnego przeglądu (corocznej inspekcji).

Och, a potem był Vauxhall Cavalier z 1976 roku, którego wspornik linki sprzęgła przez przegrodę odpadł, więc musiałem jeździć nim bez sprzęgła. Oznaczało to wkręcanie go na około 2000 obr./min, a następnie wbijanie drążka zmiany biegów na miejsce podczas muskania pedału.
Chłopie, ten styl jazdy nauczył mnie kilku rzeczy. Myślę, że gdybym spróbował tego w nowoczesnej manualnej skrzyni biegów, zabiłoby ją. Kiedy wróciłem do domu, założyłem zacisk na kablu od strony komory silnika i bez problemów trzymał go przy przegrodzie.

Ten samochód miał również syndrom opadających szyb kierowcy i pasażerów, więc wymiana WJs była pestką 😆

#17 · (Edited)
Jest całkiem dobrze, kolego.
Akumulator nadal będzie testowany obciążeniowo jutro w sklepie, a testowanie jeepa dzisiaj było dobre, ponieważ uruchomił się bez problemów, ale teraz ma 2-woltową rozbieżność od 11,5 do 13,5 w ciągu około minuty.
Nigdy wcześniej tego nie robił, więc trzymam kciuki, że jutro dostanę nową baterię 👍
W przeciwnym razie naprawię mój woltomierz i sprawdzę alternator i obwody między nim a samym akumulatorem, jak nakazałeś (co i tak zrobię, nawet jeśli dostanę nową baterię, dla spokoju 😉)

Jeśli chodzi o skrzynie biegów z wcześniejszego postu - miałem tylko zsynchronizowane, ale doświadczyłem taktyki wciskania biegu, o której wspomniałeś, gdy synchronizacja w jednym z moich starszych samochodów, Fordzie Sierra, uległa uszkodzeniu. Zębatka 2. biegu uległa uszkodzeniu i nie dało się go włączyć, więc musiałem wkręcać go na obroty na 1. biegu, aby pominąć 2. i przeskoczyć na 3.
Ostatecznie po prostu go zezłomowałem, gdy zbliżył się do następnego przeglądu technicznego (corocznej kontroli).

Och, a potem był Vauxhall Cavalier z 1976 roku, którego wspornik linki sprzęgła przez przegrodę odpadł, więc musiałem jeździć nim bez sprzęgła. Oznaczało to wkręcanie go na około 2000 obr./min, a następnie wbijanie drążka zmiany biegów na miejsce podczas muskania pedału.
Chłopaki, ten styl jazdy nauczył mnie kilku rzeczy. Myślę, że gdybym spróbował tego w nowoczesnej manualnej skrzyni biegów, zabiłoby ją. Kiedy wróciłem do domu, założyłem zacisk na kablu od strony komory silnika i trzymał go bez problemów przy przegrodzie.

Ten samochód miał również syndrom opadających szyb kierowcy i pasażerów, więc wymiana WJs była pestką 😆
Czy 2-woltowa różnica wystąpiła przy uruchomieniu?
Jeśli tak, może to być pobór prądu przez świece żarowe obciążający akumulator.
Wszystkie akumulatory mają mniej więcej efektywną impedancję wewnętrzną mierzoną w omach.
Zgodnie z prawem Ohma (V = I x R), im większe natężenie prądu przez tę impedancję, tym większy wewnętrzny spadek napięcia na niej, który odejmuje napięcie na zaciskach akumulatora.

Tak, musiałem przejechać moim starym, podrasowanym Plymouth z 64 roku kilka przecznic, kiedy pękła śruba oczkowa płyty dociskowej.
Trzeba idealnie wyczuć obroty i prędkość. Niefajne.
Dotarłem do najbliższego sklepu z narzędziami i kupiłem zwykłą śrubę oczkową i wpełzłem pod samochód, aby dokonać prowizorycznej naprawy na parkingu sklepu z narzędziami.

Innym razem, ten sam samochód, pękła linka przepustnicy.
Sprężyna powrotna przepustnicy tego dużego gaźnika Holley, którą zamontowałem w tym 413-konnym potworze silnika, była trochę za duża dla tej starej, standardowej linki przepustnicy.
Tym razem prowizoryczną naprawą była linka do wieszania prania, która pozwoliła mi wrócić do domu bez wzywania holownika, na który nie było mnie stać w czasach studenckich.

• Like
#18 ·
Cześć kolego i miałem pewne sukcesy w związku z tym problemem ze wskaźnikiem. Różnica 2 woltów wczoraj była po uruchomieniu, kiedy włożyłem akumulator z powrotem i go uruchomiłem. Przed zapłonem jego poziom wynosił 12 V, co jest normalne, następnie wzrósł do 13,5 i spadł do 11,5 w około minutę, a następnie ponownie wzrósł do 13,5. Nie byłem pewien, czy to normalne po wyjęciu akumulatora na jakiś czas, ponieważ rozumiem, że niektóre systemy muszą się „ponownie skalibrować” przez około 20 minut, co było czasem, przez który przeprowadziłem test.

Dziś rano, zanim zabrałem akumulator do sprawdzenia i po pozostawieniu go podłączonego w Jeepie na noc, postanowiłem go uruchomić i zobaczyć, co pokazuje woltomierz. Uruchomił się płynnie, bez problemów (jak wczoraj). Teraz wskazuje dokładnie 14 V na mierniku - jego normalny poziom.

Zdumiony wyraz kota WTF?

Zabrałem akumulator do sklepu i tak, po prostu dla własnego spokoju. Kiedy go przetestowali. Wyjaśniłem, co wydarzyło się w sobotę podczas ulewy, kiedy sprawdzałem płyny, i możliwość przedostania się wody do złącza ECM z powodu ilości, jaką zauważyłem nad nimi. Kiwnął głową, że to może być możliwe, ponieważ regulator napięcia ECM dla alternatora mógł uziemić się przez wodę i uniemożliwić alternatorowi ładowanie akumulatora, tym samym rozładowując sam akumulator, ponieważ system wykonał „ochronne” wyłączenie, aby zapobiec dalszym uszkodzeniom ECM. Następnie zapytałem go, jak do cholery miałbym być w stanie przejechać milę do domu bez funkcji ECM, co go trochę zdziwiło. Następnie zapytał, ile lat ma Jeep i kiedy powiedziałem model z 2001 roku, spojrzał ze zdziwieniem i pomyślał, że to nowszy model, który to robi?

Czy to ma dla ciebie sens?

Tymczasowo zakryłem teraz wtyczki złączy taśmą izolacyjną, z zamiarem wykonania odpowiedniej osłony w najbliższej przyszłości, aby chronić te wtyczki złączy. Zauważyłem, że jest kilka wtyczek złączy, więc czy miałoby to sens, gdyby tylko jedna była naruszona, a pozostałe działały normalnie w obrębie ECM?

W międzyczasie test obciążenia wykazał 810 amperów. To akumulator 900 amperów, więc w ciągu 4 lat i 2 miesięcy stracił 90 amperów, ale wciąż ma więcej niż wystarczająco dla rozrusznika i 5 świec żarowych. Czy te 90 amperów wzrasta, gdy akumulator jest w pełni naładowany, czy to jego naturalna wydajność?

Nie przetestowałem jeszcze alternatora z uruchomionym silnikiem - zerwałem czarny przewód do mojego woltomierza, więc naprawię to później i uruchomię go jutro i sprawdzę, czy to, co pokazuje woltomierz przy 14 V, jest poprawne. (Cholerny wiatr i deszcz znowu się zaczynają, więc nie ryzykuję ponownego wnikania wody!) Zakładam, że alternator też jest w porządku (ma tylko około 4 lata, ale to nic nie znaczy, gdy części psują się w wrogim środowisku komory silnika).

Zatem z tego doświadczenia i jeśli alternator okaże się w porządku, a system nie będzie już wyświetlał więcej kontrolek „check gauge” (których nie było podczas testów), to mogę mieć coś innego dla właścicieli WJ, aby zauważyli, jeśli ich ECM znajduje się w komorze silnika w pobliżu błotnika i skrzynki bezpieczników - zakryj go, więc jeśli musisz otworzyć maskę w deszczu, nie zostanie przemoczony i nie będzie się chwiał.

#19 ·
Po tych wszystkich odpowiedziach zapomniałem już, jaki był znowu główny problem?
Brak rozruchu? CEL?, Wskaźnik nie pokazuje ładowania? Niskie napięcie akumulatora? itp.?

Powiedziałbym, że akumulator jest prawdopodobnie dobry, jeśli jego napięcie w stanie spoczynku wynosi około 12,6 V DC, plus minus kilka dziesiątych wolta po dobrym ładowaniu podtrzymującym.

Jednak należy pamiętać, że akumulator może mieć przerywane zwarcie płyta do płyty.

Wątpię, aby złącze PCM miało cokolwiek wspólnego z ładowaniem akumulatora lub jego napięciem.
Złącze PCM jest hermetycznie uszczelnione, zazwyczaj z nasmarowanymi stykami.
Wymagałoby to całkowitego zanurzenia w rzece.

Bardziej prawdopodobne jest to problem z masą lub szczotki alternatora zostały zamoczone.

Tak, PCM obecnie kontroluje regulację napięcia alternatora.
Koniec z oddzielnym modułem regulatora napięcia przykręconym do przegrody, jak w dawnych czasach.

• Like
#20 ·
To było zapalenie kontrolki z niskim odczytem napięcia, które to wywołało.
Na razie błąd się nie powtarza, po około 30 minutach pracy. Zabiorę go na dobrą przejażdżkę jutro, żeby zobaczyć, czy się powtórzy, ale na razie wszystko wydaje się w porządku.
Mechanik, który testował akumulator, zapytał, czy woda dostała się do innych elementów oprócz tych wtyczek, czego nie mogłem zobaczyć, ale założę się, że więcej deszczu dostało się na alternator, niż teraz widzę, i że wyschnięcie mogło to naprawić.
Głupia pogoda...czy głupi ja, że otworzyłem maskę i nie zamknąłem jej wystarczająco szybko, gdy nagle spadła ulewa? 😆

#21 ·
Oprócz dostania się wody do alternatora, mogła ona również dostać się do złącza regulatora napięcia alternatora.
Lub szczotki alternatora mogły się zużyć, powodując problemy z przerywanym napięciem wyjściowym.
W tamtym czasie woda deszczowa wraz z być może smarem, brudem i olejem z komory silnika dostająca się do obszaru szczotek mogła spowodować, że zużyte, a nawet dobre szczotki tymczasowo się zepsuły.

Jeszcze nie koniec, dopóki gruba dama nie zaśpiewa
Chociaż wszystko wydaje się działać, naprawdę trzeba sprawdzić napięcie wyjściowe alternatora przy włączonym silniku, aby postawić kropki nad "i" i skreślić "t". Przynajmniej tak bym zrobił.

Napięcie na zaciskach akumulatora powinno wynosić idealnie od 13,8 do 14,8 V DC, w zależności od temperatury otoczenia i obciążenia elektrycznego, biorąc pod uwagę wysoki pobór prądu przez świece żarowe, włączoną klimatyzację, włączone światła itp.

• Like
#23 · (Edited)
Roflmao z tego Moparado... Nie byłem dzisiaj z jeepem, robię sobie od niego przerwę lol. Jednak... czy grasz w codzienne Wordle? Próbowałem kilka razy i zwykle udaje mi się w 3 lub 4 próbach. Cóż, dzisiaj grałem i jeśli grasz i jest to to samo słowo na całym świecie... OSTRZEŻENIE Jeśli czytasz dalej, podaje rozwiązanie Wordle na dzisiaj w Wielkiej Brytanii...
Image
Pytałeś mnie o słowo "bloke" jako obraźliwe w tym kanale, dlatego spróbowałem 👍 "About" ma 2 spółgłoski, gdzie "t" jest często używane w języku angielskim, a "b" jest nieco poniżej połowy średniego użycia, a każde słowo początkowe z 2 spółgłoskami i 3 samogłoskami, aby dać dobre informacje zwrotne na temat zawartych samogłosek, działa dla mnie. 1 raz udało mi się w 2 lol. Dziękuję za inspirację/pomysł wypróbowania "bloke" hehe 👍

#25 ·
Hej Seakir, teraz mnie masz :ROFLMAO:

O
BLOKE
?

:LOL:

Teraz sprawiłem, że myślisz o tych Blokes!:LOL:
Dzięki, potrzebowałem dziś dobrego śmiechu!

Teraz możesz chcieć wprowadzić brytyjską wersję aluminiumum i zobaczyć, co ta gra słowna wymyśli. :)

• Like
#26 ·
Lol
Byłoby zabawnie, gdyby jutrzejsze słowo w Wordle było jednym z następujących:
water lub leads lub volts lub power lub jeeps lub leaks lub chaps...
To sprawiłoby, że pomyślałbym, że ktoś z NY Times czyta nasze posty.
Moja żona, która jest Teksańską/Czirokezką, zauważyła, że "bloke" nie jest amerykańskim słowem i nie mogła go odgadnąć w żadnej ze swoich prób, więc była tym trochę zirytowana rofl.
Potem powiedziałem jej, jak to odgadłem, a ona powiedziała, że to szalenie przypadkowe, jesteśmy jasnowidzami lub ktoś z NYT posiada Jeepa WJ
I myśli, że teraz będzie wielu zirytowanych amerykańskich graczy Wordle 🤣

#27 · (Edited)
Oczywiście Bloke nie jest amerykańskim słowem, przynajmniej w tych okolicach. haha
Ok, w końcu musiałem uzyskać definicję Bloke z szanowanego słownika internetowego Webstera:
Wygląda na to, że Bloke może oznaczać cokolwiek, co się chce! :rolleyes:

Definicja bloke

głównie brytyjski, nieformalny ....man sense 1a(1), fellow sense 4c
.....Ale on sam nie był zwykłym bloke.— Ian Templeton
… zawsze znał bloka, który znał bloka, który miał coś na najwyższym szczeblu władzy.— Tim Winton
.... Nigdy nie wyszłabym z blokiem, któremu nie zostałam należycie przedstawiona.— Dillie Keane
....Z pewnością bloke ma prawo do tego, aby jego drink był zrobiony tak, jak chce.— E. Grisdale

Synonimy

• Like
#30 ·
Mówiąc o rozwiązywaniu jednej z tajemnic życia.... (i spójrzcie na to jako sposób na powrót do mojego oryginalnego postu o problemie ze wskaźnikiem - problem rozwiązany! Zauważyłem również, że w moich wątkach jest dużo dygresji - KOCHAM DYGRESJE! - przeczytajcie "Buszującego w zbożu" - wszystko to dostaje ode mnie kciuk w górę, ponieważ dygresje są najlepsze!) Zatem uruchomiłem starą damę i podłączyłem stary woltomierz do zacisków akumulatora (nie do samych słupków akumulatora) kilka minut później, aby uzyskać ten odczyt:
Image

To ma być 2, co daje 14,12 V z alternatora do złączy.
Następnie odczytałem napięcie z samych słupków akumulatora, aby upewnić się, że to samo lub podobne napięcie jest odczytywane, wskazując w ten sposób dobre połączenie między układem ładowania a odbiornikiem:
Image

14,17 V, rozbieżność +0,05 V. Wydaje się być dla mnie dobre, ponieważ wydaje się to być kroplą w morzu.
Następnie sprawdziłem zestaw wskaźników, aby zobaczyć, czy świeci się kontrolka ostrzegawcza "check gauge" i aby upewnić się, że woltomierz/wskaźnik naładowania akumulatora również wskazuje 14 V, czyli wartość, przy której normalnie się znajdował przed wystąpieniem tego problemu:
Image

Brak aktywnego ostrzeżenia "check gauge" i chociaż igła wygląda na poniżej znaku 14 V na wskaźniku, jest na nim prosto z punktu widzenia:
Image

Zabrałem ją na jazdę próbną, powtarzając trasę, na której wystąpił problem, i nie było żadnych problemów. W rzeczywistości ma ona przyzwoity kick-down bez lub z włączonym turbo, w zależności od tego, jak naciskam ten pedał. Jest bardziej responsywna z natychmiastowym odczuciem mocy, więc myślę, że odłączenie akumulatora, a następnie ponowne podłączenie go w celu zresetowania modułów, aby mogły dostosować się do nowych parametrów w 20-minutowym oknie, wydaje się, że przyniosło to dobre rezultaty. To i fakt, że wyjąłem czujnik MAP z kolektora powietrza i wyczyściłem z niego około 4 mm brudu, mogło dać tej starej damie kolejny oddech życia....
Dziękuję za wskazówki Moparado - dane i procesy dotyczące sprawdzania napięcia działały fantastycznie i jestem teraz przekonany, że było to spowodowane dostaniem się wody na instalację elektryczną, gdy padał deszcz, co w tym przypadku uruchomiło ostrzeżenie "check gauge". I czego się nauczyłem? Nie otwieraj maski, gdy pogoda jest do bani!

#33 ·
Mówiąc o rozwiązywaniu jednej z tajemnic życia... (i spójrzcie na to, jak wrócić do mojego oryginalnego postu na temat problemu z wskaźnikiem - problem rozwiązany! Zauważyłem również, że w moich wątkach jest dużo dygresji - KOCHAM DYGRESJE! - przeczytajcie „Buszującego w zbożu” - wszystko to dostaje ode mnie kciuk w górę, ponieważ dygresje są najlepsze!)

Zatem uruchomiłem starą damę i podłączyłem stary woltomierz do zacisków akumulatora (nie do samych słupków akumulatora) kilka minut później, aby uzyskać ten odczyt:

View attachment 240736

To ma być 2, co daje 14,12 V z alternatora do złączy.

Następnie odczytałem napięcie z samych słupków akumulatora, aby upewnić się, że odczyt jest taki sam lub podobny, co wskazuje na dobre połączenie między układem ładowania a odbiornikiem:
View attachment 240737

14,17 V, rozbieżność +0,05 V. Wydaje się być dla mnie dobre, ponieważ wydawałoby się, że to kropla w morzu.

Następnie sprawdziłem zestaw wskaźników, aby zobaczyć, czy świeci się kontrolka ostrzegawcza „check gauge” i aby upewnić się, że woltomierz/wskaźnik ładowania akumulatora również wskazuje 14 V, czyli wartość, przy której normalnie się zatrzymywał przed wystąpieniem tego problemu:
View attachment 240738

Brak aktywnej kontrolki ostrzegawczej „check gauge” i chociaż wskazówka wydaje się poniżej znaku 14 V na wskaźniku, to z perspektywy prostej głowy jest dokładnie na nim:
View attachment 240739

Zabrałem ją na jazdę próbną, powtarzając trasę, na której wystąpił problem, i nie było żadnych problemów. W rzeczywistości ma ona całkiem niezły kick-down bez lub z włączonym turbo, w zależności od tego, jak naciskam ten pedał. Reaguje szybciej, a moc jest natychmiast odczuwalna, więc myślę, że odłączenie akumulatora, a następnie ponowne podłączenie go w celu zresetowania modułów, aby mogły dostosować się do nowych parametrów w 20-minutowym oknie, przyniosło pewne korzyści. To i fakt, że wyjąłem czujnik MAP z kolektora dolotowego powietrza i wyczyściłem z niego około 4 mm brudu, mogło dać tej starej damie kolejny oddech życia...

Dziękuję za wskazówki Moparado - dane i procesy dotyczące sprawdzania napięcia działały fantastycznie i jestem teraz przekonany, że było to spowodowane dostaniem się wody do instalacji elektrycznej, gdy w tym przypadku padał deszcz, co uruchomiło ostrzeżenie „check gauge”. I czego się nauczyłem? Nie otwieraj maski, gdy pogoda jest do bani!
14,17 V napięcia ładowania wydaje się nieco niskie, ale wystarczająco dobre, aby utrzymać naładowany akumulator i zadowolone wskaźniki.
Ponownie, napięcie ładowania na biegu jałowym zależy od obciążenia elektrycznego wymaganego przez pojazd w danym momencie i maksymalnej specyfikacji alternatora. Specyfikacje wydajności prądowej alternatora są oceniane przy określonych, typowo wysokich obrotach, ale rzadko przy niskich obrotach biegu jałowego.

Zgadzam się, moim zdaniem woda dostała się do alternatora lub woda spowodowała poślizg paska wielorowkowego.
Jesteś w porządku, jeśli chodzi o ładowanie akumulatora, ale jeśli to się powtórzy, wykonaj te same pomiary.
Teraz możesz ponownie jeździć swoim Jeepem bez większych zmartwień.

• Like