Jeep Garage  - Jeep Forum banner

Ekran zaczyna się rozwarstwiać...

308K views 522 replies 208 participants last post by  jwherr  
#1 ·
Czy ktoś jeszcze miał ten problem? Właśnie zauważyłem to w moim GC z 2018 roku. Ekran zaczyna się rozwarstwiać. Zobacz zdjęcie. To nie jest pęknięcie, wygląda na to, że warstwy się rozdzielają (rozwarstwiają). Czy będą musieli wymienić całą jednostkę, czy ekran jest osobny???

• Angry
Reactions: kochjt
#3 ·
Tak, wymieniłem swój w zeszłym tygodniu (wciąż na gwarancji). Dotarcie zajęło kilka tygodni, ale wysłałem zdjęcia do salonu, aby uniknąć dodatkowej podróży. Na fakturze widniał kod "UNDER SOR 997163*" mówiący o wymianie. Zakładam więc, że musieli dostać wadliwą partię lub jest to częstszy problem. Nowy WL Grand Cherokee ma mieć wyświetlacz oddzielony od części radiowej, co znacznie obniżyłoby koszty wymiany samego ekranu, ponieważ w moim przypadku musieli wymienić całą jednostkę radiową.

#65 ·
Zdobądź swój w ramach gwarancji poniżej 3 lat/36 tys. mil lub jeśli masz rozszerzony plan. To znany problem.
Właśnie rozmawiałem przez telefon z Chryslerem i powiedzieli mi, że mój nie jest objęty gwarancją. Myślałem, że 2018 rok będzie nadal objęty 3-letnią gwarancją, ale chyba dlatego, że mam 60 tys. mil, nie jest objęty. Chciałbym wiedzieć, kiedy kupiłem tę rzecz, że maleńki bąbelek w samym górnym rogu zamieni się w OGROMNY problem. Jakieś sugestie dotyczące napraw POZA gwarancją?? Nie mogę wydać 2500 $ na naprawę. Wszelkie sugestie będą mile widziane

#7 ·
Jeszcze jedna rzecz, o którą muszę się martwić, ponieważ zbliżam się do wygaśnięcia przebiegu od zderzaka do zderzaka.
Będę musiał dokładnie sprawdzić swój ekran.

• Like
Reactions: Hamm4266
#8 ·
Tak, sprawdź ekran i wszystko inne, zanim skończy się 3/36. Założę się, że wymiana radia nie jest tania, jeśli płacisz z własnej kieszeni. Musieli zatrzymać mojego GC na noc, żeby sprawdzić szyberdach, ale powiedziano mi, że wymiana radia zajęłaby zwykle godzinę lub dwie. Uwielbiam te minivany do wynajmu.... LOL

• Like
Reactions: Hamm4266
#9 ·
Tak, sprawdź ekran i wszystko inne, zanim skończy się 3/36. Założę się, że wymiana radia nie jest tania, jeśli płacisz z własnej kieszeni. Musieli zatrzymać mojego GC na noc, żeby sprawdzić szyberdach, ale powiedziano mi, że wymiana radia zajęłaby zwykle godzinę lub dwie. Uwielbiam te minivany do wynajmu.... LOL
Tak, całkowicie zrozumiałem i sprawdzam.
Ale te rzeczy wydają się psuć tuż po gwarancji od zderzaka do zderzaka.
Trochę żałuję, że kupiłem tego TrailHawka z wieloma udokumentowanymi tutaj awariami zawieszenia pneumatycznego, moje elektryczne lusterko RV raz się zepsuło, a teraz ten problem z ekranem.

Co jeszcze może się wydarzyć, żeby nie dać mi spać w nocy. lol

#11 ·
Być może rozważ zakup rozszerzonej gwarancji Mopar.
Nie mam rozszerzonej gwarancji Mopar, ale mam dwie inne, w tym plan platynowy z jedną z nich.
Mam nadzieję, że pokryją one większość tych problemów z GC, ale prawdziwym testem będzie złożenie wniosku o roszczenie, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Zobaczymy.

#13 · (Edited)
Mój również zaczął się miesiące temu. Niestety dostałem UAQ jako zamiennik mojego GC z 2015 roku, aby mieć CarPlay.
Żeby uniknąć zakupu całego radia, znalazłem i kupiłem tylko wymianę ekranu z eBay.
Pierwszy raz otrzymałem wadliwy ekran, który wykazywał początkowe rozwarstwienie w lewym górnym rogu.
Odesłałem go i zamówiłem kolejny od innego dostawcy.
Pierwszy dostawca potwierdził mi, że po mojej reklamacji sprawdził swoje zapasy i znalazł całą partię wadliwych ekranów!
To jest mój ekran:
227663

A to jest ekran, który otrzymałem:

227664

Ostatecznie rozwarstwienie zacznie wpływać na warstwę digitizera (warstwę wrażliwą na dotyk), a radio zacznie działać szaleńczo, jakbyś losowo dotykał ekranu, co jest teraz moją sytuacją...

#149 ·
U mnie też zaczęło się to miesiące temu. Niestety dostałem UAQ jako zamiennik dla mojego GC z 2015 roku, żeby mieć CarPlay.
Żeby uniknąć zakupu całego radia, znalazłem i kupiłem na eBayu sam zamiennik ekranu.
Za pierwszym razem otrzymałem wadliwy ekran, który wykazywał początkowe rozwarstwienie w lewym górnym rogu.
Odesłałem go i zamówiłem kolejny od innego dostawcy.
Pierwszy dostawca potwierdził mi, że po mojej reklamacji sprawdził swój zapas i znalazł całą partię wadliwych ekranów!
To jest mój ekran:
View attachment 227663

A to jest ekran, który otrzymałem:

View attachment 227664

Ostatecznie rozwarstwienie zacznie wpływać na warstwę digitizera (warstwę wrażliwą na dotyk), a radio zacznie wariować, jakbyś losowo dotykał ekranu, co jest teraz moją sytuacją...
Mój właśnie zaczął wariować, sam zmienia stacje radiowe i temperaturę... GPS też wariuje. Zabrałem go do serwisu i wymiana kosztuje 1400,00 $. Zadzwoniłem do rzecznika Jeepa i założyli sprawę. Osoba, z którą rozmawiałem, powiedziała, że nasz numer VIN pasuje do grupy ze znaną wadliwą partią ekranów. Dlaczego to nie jest pełne wezwanie do serwisu? Czekam teraz na telefon zwrotny od pracownika sprawy, jeśli w ogóle zadzwoni...

#16 ·
Otrzymałem i wymieniłem uszkodzony ekran mojego UAQ 2018. Nowy ekran wygląda na błyszczący w porównaniu do starego i jestem zadowolony z nowego wyglądu

#21 ·
Cześć ludzie. Nowy na forum. Moja żona ma Jeepa Grand Cherokee Trail Hawk z 2018 roku. A jej ekran sam zmienia piosenki i dzwoni do ludzi. I oczywiście jest po gwarancji i nie dostała przedłużonej gwarancji. Czy ktoś próbował współpracować z dealerem i to naprawić, czy po prostu zapłacić z własnej kieszeni, aby to wymienić?? Dzięki

#22 ·
Cześć wszystkim. Nowy na forum. Moja żona ma Jeepa Grand Cherokee Trail Hawk z 2018 roku. A jej ekran sam zmienia piosenki i dzwoni do ludzi. I oczywiście jest po gwarancji i nie dostała przedłużonej gwarancji. Czy ktoś próbował współpracować z dealerem i to naprawić, czy po prostu zapłacić z własnej kieszeni, aby to wymienić?? Dzięki
Cześć, przykro mi to słyszeć. Daj mi znać, czy planujesz odwiedzić dealera w związku z tym problemem. Z przyjemnością otworzę dla Ciebie sprawę.

Alison
JeepCares

#27 ·
Niestety, podczas badań widziałem również mieszane recenzje dotyczące radiotelefonów zastępczych. Widziałem, jak niektórzy mówią, że się rozwarstwiają, a inni mówią, że nie mieli żadnych problemów. Jestem niezwykle zniechęcony. Mogę żyć bez radia, ale czytałem, że coś może zacząć przeciekać do środka i potencjalnie zepsuć również system klimatyzacji? Po prostu nie rozumiem, dlaczego to nie jest wezwanie do naprawy, skoro jest to tak powszechny problem, nie czy, ale KIEDY się to zdarzy. Chyba wezwania do naprawy są tylko dla problemów, które mogą zagrażać życiu?

#28 ·
Z mojego doświadczenia w elektronice mogę powiedzieć, że: ekran LCD jest produkowany przez LG. Uszkodzony jest ekran matowy (nieprzezroczysty). Winowajcą delaminacji jest ekstremalne ciepło generowane przez sam ekran i w konsekwencji topnienie kleju między warstwą szkła a warstwą digitizera samego ekranu. Nowy ekran zastępczy, który znalazłem i kupiłem na eBayu, jest nadal produkowany przez LG i ma błyszczący wygląd zamiast matowego (nieprzezroczystego). Ten nowy ekran nie generuje ekstremalnego ciepła, które generował uszkodzony i powinien przetrwać wiecznie.
Jeśli nie masz już gwarancji, możesz kupić ekran zastępczy i wymienić go samodzielnie. Możesz znaleźć instrukcje dotyczące wyjmowania radia z deski rozdzielczej, a także wymiany ekranu LCD.

#36 ·
Z mojego doświadczenia w elektronice mogę powiedzieć, że: ekran LCD jest produkowany przez LG. Wadliwy jest ekran matowy (nieprzezroczysty). Winowajcą delaminacji jest ekstremalne ciepło generowane przez sam ekran i w konsekwencji topnienie kleju między warstwą szklaną a warstwą digitizera samego ekranu. Nowy ekran zastępczy, który znalazłem i kupiłem na eBayu, jest nadal produkowany przez LG i ma błyszczący wygląd zamiast matowego (nieprzezroczystego). Ten nowy ekran nie generuje ekstremalnego ciepła, które generował wadliwy i powinien wystarczyć na zawsze.
Jeśli nie masz już gwarancji, możesz kupić ekran zastępczy i wymienić go samodzielnie. Możesz znaleźć instrukcje dotyczące wyjmowania radia z deski rozdzielczej, a także wymiany ekranu LCD
Mój ekran zaczął się delaminować wczoraj. Teraz po gwarancji. Czy możesz podać link lub informacje na temat tego, który ekran kupić na eBayu, z którym odniosłeś sukces?

Spróbuję tego, jeśli nie będzie to zbyt trudne. Gdzie mogę znaleźć instrukcje dotyczące wymiany tylko ekranu, a nie całej jednostki UAQ? Dzięki.

#31 ·
Kupiłem mojego JGC 2018 w USA. Wysłałem go na Karaiby. Mam ten sam problem z rozwarstwianiem. Lokalny dealer nie pomoże. Jak mogę ubiegać się o naprawę?
Dziękujemy za kontakt z Fiat Chrysler Automobiles.

Gwarancja na pojazdy FCA sprzedawane w USA jest ważna tylko w USA lub Kanadzie.

FCA nie zapewnia ochrony gwarancyjnej na pojazdy eksportowane z USA do innych krajów przez nikogo innego niż FCA, chyba że pojazd jest zarejestrowany i normalnie używany w USA lub Kanadzie.

W związku z tym niestety nie możemy pomóc w pokryciu tej wady w ramach gwarancji.

Rozumiemy, że taki wynik Państwa prośby nie jest tym, czego Państwo oczekiwali, prosimy o kontakt w przyszłości, jeśli będą Państwo mieli jakiekolwiek dalsze pytania.

Z poważaniem,

Marco Verpilio
Customer Care Jeep EMEA

#32 ·
AKTUALIZACJA: Dealer zamówił nowe radio 30 września w ramach gwarancji fabrycznej. Jest teraz 26 listopada i wciąż BRAK nowego radia. Ciągle mówią mi, że jeszcze nie dotarło. Ekran się pogarsza!

#43 · (Edited)
Więc w zeszły piątek zadzwoniłem do obsługi klienta i powiedziałem im, że czekam na nowe radio prawie 3 miesiące.... Czy uwierzylibyście Państwo, że w środę dealer je miał, a dzisiaj, w czwartek, zostało zainstalowane. Wydaje mi się, że to wyraźniejszy ekran i czuje się nieco inaczej. Miejmy nadzieję, że problem został rozwiązany.

#48 ·
Czy ktoś wie, czy zamienne jednostki UAQ różnią się czymś? Czy ten problem powróci z nowymi?
Kiedy rozmawiałem z obsługą klienta w sprawie wymiany, zadałem to samo pytanie (nie mieli pojęcia, podobnie jak dealer). Jedyne, co mogę ci powiedzieć, to to, że powierzchnia wymienionego radia wydaje się gładsza i nieco wyraźniejsza...

#49 ·
Czy byłby Pan/Pani tak uprzejmy/a, aby zamieścić informację, co Pan/Pani znalazł/a na Ebay? Mój Jeep Grand Cherokee z 2018 roku robi to samo i ma za dużo mil, aby podlegać gwarancji. Próbuję również znaleźć jeden na Ebay. Mam numer części, ale nie chcę wydawać 500 dolarów za całość, jeśli tylko ekran wymaga wymiany.

Próbowałem "2018 Jeep grand cherokee lcd screen", "uconnect screen". Nie wiem, który dokładnie powinienem wpisać, aby wyszukać.

Pomoc?

#50 ·
Czy byłbyś tak uprzejmy i zamieścił to, co znalazłeś na Ebay? Mój Jeep Grand Cherokee z 2018 roku robi to samo i ma za dużo mil, aby podlegało to gwarancji. Próbuję też znaleźć jeden na Ebay. Mam numer części, ale nie chcę wydawać 500 dolarów za całość, jeśli tylko ekran wymaga wymiany.

Próbowałem "2018 Jeep grand cherokee lcd screen", "uconnect screen". Nie wiem, co dokładnie powinienem wpisać, aby wyszukać.

Pomoc?
To znany problem we wszystkich pojazdach Mopar. Najpierw poszedłbym do dealera, mogą się tym zająć bezpłatnie. Jest tak źle, że czekałem 2 i pół miesiąca, zanim dostali moją wymianę, tak są zawaleni. Warto spróbować!

#52 ·
2018 Jeep GC limited 4x4 właśnie zadzwonił do Jeep Cares i powiedziano mi, że nie mogą nic zrobić, aby wymienić mój ekran, ponieważ przejechałem 83 000 mil, kilka forów Dodge i Jeep mówi o tym problemie i jest to znany problem, nie jestem pewien, dlaczego nie zostało to wycofane. Wiedzą, że urządzenia to robią i je wymieniają, ale ze względu na moje mile muszę płacić z własnej kieszeni, co wydaje mi się niesprawiedliwe. Bardzo zdenerwowany właściciel Jeepa w tej chwili i to ma być mój pierwszy Jeep i mieć ten problem i brak wsparcia ze strony Jeepa, prawdopodobnie będzie moim ostatnim.

#53 ·
Czy ktoś jeszcze miał ten problem? Właśnie zauważyłem to w moim GC z 2018 roku. Ekran zaczyna się rozwarstwiać. Zobacz zdjęcie. To nie jest pęknięcie, wygląda na to, że warstwy się rozdzielają (rozwarstwiają). Czy będą musieli wymienić całą jednostkę, czy ekran jest oddzielny???

View attachment 224113
Mój właśnie zaczął się rozwarstwiać. Właśnie zbliżam się do końca 39-miesięcznego leasingu. Martwię się teraz, że obciążą mnie za to, gdy go oddam! Czy powinienem skontaktować się teraz z dealerem? Wygląda na to, że części i tak nie będą dostępne przed zakończeniem mojego leasingu. Nie stać mnie teraz na pokrycie kosztów naprawy z własnej kieszeni i zakładam, że gwarancja już wygasła. Jakieś rady???

#54 ·
Moja właśnie zaczęła się rozwarstwiać. Właśnie zbliżam się do końca 39-miesięcznego leasingu. Martwię się teraz, że obciążą mnie za to, kiedy go oddam! Czy powinienem skontaktować się z salonem teraz? Wygląda na to, że części i tak nie będą dostępne przed końcem mojego leasingu. Nie stać mnie teraz na zapłacenie za naprawę z własnej kieszeni i zakładam, że gwarancja już wygasła. Jakieś rady???
Tak, zgłoś to do serwisu jak najszybciej, aby było objęte gwarancją.

#58 · (Edited)
Człowieku, szukałem wszędzie takiego wątku, kiedy mój zaczął się rozwarstwiać.:) Podobnie jak większość, 2018 GC Overland, i miałem ponad 3 lata i 36 tys. mil, ale z moją maksymalną opieką było to objęte. Musiałem tylko zapłacić 100 $ udziału własnego. W każdym razie dealer zamówił go, zadzwonił około dwa tygodnie później, kiedy przyszedł. Poszedłem dzisiaj i instalacja zajęła prawdopodobnie 15 minut. Zgadzam się z komentarzami innych, nowy ekran wygląda na wyraźniejszy i ostrzejszy. Mam nadzieję, że nie spotka go ten sam los w przyszłości..