Jeep Garage  - Jeep Forum banner

Problem z przepływomierzem powietrza

51K views 28 replies 8 participants last post by  paco41  
#1 ·
Wielkie dzięki.

#2 ·
Okablowanie wraca do głównego komputera ECU. Główny komputer ECU znajduje się pod tacą akumulatora. W niektórych Jeepach akumulator przecieka, a kwas kapie na twój komputer ECU. Czy Twój warsztat próbował wyjąć akumulator i zajrzeć pod tacę akumulatora, aby sprawdzić, czy kwas z akumulatora wyciekł na komputer ECU?

#7 · (Edited)
Nie mam schematów elektrycznych dla WK, ale to prawdopodobnie zasilanie 5 V dla czujnika masowego przepływu powietrza, które pochodzi z PCM.
Wydaje się, że jest również bezpiecznik dla czujnika masowego przepływu powietrza, tylko nie wiem, gdzie jest na WK. Nie jestem pewien, czy zmierzone wcześniej 5 V pochodzi z tego bezpiecznika.

#8 ·
Poproś o wyczyszczenie kodu za pomocą narzędzia OBD2, a także odłącz akumulator na 5 minut, aby zresetować PCM.
Czy możesz opublikować zdjęcie komory silnika, w tym obudowy filtra powietrza i rury wlotowej? Najlepiej zrobić zdjęcie po zdjęciu pokrywy silnika.
Zastanawiam się, czy w rurze wlotu powietrza nie ma pęknięcia. Drugą rzeczą jest zawór kontroli przepustnicy. Zawór kontroli przepustnicy mierzy świeże powietrze w porównaniu z powietrzem EGR do intercoolera. Spodziewałbym się innego kodu z zaworu kontroli przepustnicy, ale przypuszczam, że wszystko jest możliwe. Nie ma łatwego sposobu na przetestowanie zaworu kontroli przepustnicy bez odpowiednich narzędzi Chryslera.

#10 · (Edited)
Czy Twój jeep był w wodzie? Wygląda na to, że komora silnika była w pewnym momencie mokra, a woda może robić dziwne rzeczy z elektroniką, jeśli stoi w niej wystarczająco długo.

Ponadto, co to jest na dnie Twojej skrzynki powietrznej na zdjęciu numer 5? Czy to olej? Jeśli tak, to jak olej się tam dostał?

Na pokrywie skrzynki powietrznej znajdują się 2 czujniki. Jeden czujnik jest dla przepływu powietrza (MAF). Inny czujnik jest dla ciśnienia powietrza (MAP). Czy na pewno wiesz, który czujnik został zmieniony? Czy możesz zamieścić numer części i zdjęcie wymienionej części? Zastanawiam się, którą część zmienili.

Czujnik MAF to 53013673AA i kosztuje co najmniej 80 USD, prawdopodobnie znacznie więcej w Quebecu, np. 125 dolarów kanadyjskich.

Czujnik MAP to 68066040AA i kosztuje co najmniej 40 USD, prawdopodobnie znacznie więcej w Quebecu, np. 75 dolarów kanadyjskich.

Czujnik MAF wygląda bardzo inaczej niż czujnik MAP.

#11 ·
Nigdy nie byłem długo w wodzie, nie ja, ale mam to od kilku miesięcy.

Na zdjęciu 5 to nie olej, tylko lód, był mały kawałek lodu.

Jeśli chodzi o MAF lub MAP, nie pamiętam ceny, ale to ten, który trzeba usunąć zaraz za filtrem powietrza, zrobię zdjęcie starego jutro, jeśli będę miał czas, bo tu zaczyna mocno padać śnieg.

Dzięki za pomoc

#13 · (Edited)
oto zdjęcie części, która została zmieniona

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
to zdecydowanie czujnik MAF.

Czy pojazd działa (jeździ i działa) normalnie, gdy świeci się kontrolka silnika? Czasami odłączam czujnik MAF, ponieważ zużycie paliwa wzrasta, a pojazd działa normalnie z odłączonym MAF, problem polega na tym, że zapala się kontrolka silnika, a silnikowi zajmuje więcej czasu, aby się rozgrzać z odłączonym MAF. Komunikat kontrolki silnika wyłącza również zdalny start i myślę, że wyłącza regenerację filtra cząstek stałych silnika Diesla.

Jaki dokładnie kod OBDII otrzymujesz teraz? P0101? Otrzymuję kod P0101, gdy odłączam mój MAF.

#15 ·
O ile pamiętam, do czujnika maf idą 4 przewody. Masa, +5 V, przewód maf (sygnał pwm), przewód temperatury (sygnał pwm). Zwarcie w którymkolwiek z nich spowodowałoby p0101. Wszystkie te są podłączone do modułu ecm. Czy wszystkie te przewody zostały przetestowane? Mogę potwierdzić okablowanie, w tym kolory, jeśli to pomoże.

#16 · (Edited)
Więcej szczegółów na temat rozwiązywania problemów z p0101 z subskrypcji alldatadiy

Test diagnostyczny*

Sekcja 1. DTC JEST AKTYWNY*
Zapłon włączony, silnik nie pracuje.
Za pomocą narzędzia diagnostycznego wyczyść kody DTC w module sterowania silnikiem (ECM).
Uruchom silnik i pozwól mu osiągnąć normalną temperaturę roboczą.
Za pomocą narzędzia diagnostycznego wybierz Wyświetl kody DTC.
Czy status jest aktywny dla tego kodu DTC?*

Tak*

Przejdź do sekcji 2

Sekcja 2. (K157) OBWÓD SYGNAŁU CZUJNIKA PRZEPŁYWU POWIETRZA ZWARCIE DO NAPIĘCIA

(patrz zdjęcie sekcji 2)

Wyłącz zapłon.
Odłącz złącze wiązki czujnika przepływu powietrza.
Włącz zapłon.
Zmierz napięcie obwodu sygnału czujnika przepływu powietrza (K157) w złączu wiązki czujnika przepływu powietrza.
Czy występuje jakieś napięcie?

Tak

Napraw obwód sygnału czujnika przepływu powietrza (K157) pod kątem zwarcia do napięcia.
Wykonaj test weryfikacji ECM wer. 1. Zobacz: Testy weryfikacyjne\Test weryfikacji układu napędowego
Nie

Przejdź do sekcji 3

Sekcja 3. (K957) OBWÓD UZIEMIENIA CZUJNIKA PRZEPŁYWU POWIETRZA ZWARCIE DO NAPIĘCIA

(patrz zdjęcie sekcji 3)

Zmierz napięcie obwodu uziemienia czujnika przepływu powietrza (K957) w złączu wiązki czujnika przepływu powietrza.
Czy występuje jakieś napięcie?

Tak

Napraw obwód uziemienia czujnika przepływu powietrza (K957) pod kątem zwarcia do napięcia.
Wykonaj test weryfikacji ECM wer. 1. Zobacz: Testy weryfikacyjne\Test weryfikacji układu napędowego
Nie

Przejdź do sekcji 4

Sekcja 4. (F944) WYJŚCIE WYŁĄCZNIKA ZAPŁONU (RUN-START) OBWÓD OTWARTY LUB WYSOKA REZYSTANCJA

(patrz zdjęcie sekcji 4)

Używając 12-woltowej lampki testowej podłączonej do masy, sprawdź obwód wyjścia wyłącznika zapłonu (Run-Start) (F944) w złączu wiązki czujnika przepływu powietrza.

UWAGA: Lampka testowa powinna być podświetlona i jasna. Porównaj jasność z bezpośrednim połączeniem z akumulatorem.

Czy lampka testowa jest podświetlona i jasna?

Tak

Przejdź do sekcji 5

Nie

Napraw obwód wyjścia wyłącznika zapłonu (Run-Start) (F944) pod kątem obwodu otwartego lub wysokiej rezystancji.

Sekcja 5. (K157) OBWÓD SYGNAŁU CZUJNIKA PRZEPŁYWU POWIETRZA OTWARTY LUB WYSOKA REZYSTANCJA

(patrz zdjęcie sekcji 5)

Zmierz rezystancję obwodu sygnału czujnika przepływu powietrza (K157) między złączem wiązki czujnika przepływu powietrza a złączem wiązki modułu sterowania silnikiem (ECM).
Czy rezystancja jest poniżej 10,0 omów?

Tak

Przejdź do sekcji 6

Nie

Napraw obwód sygnału czujnika przepływu powietrza (K157) pod kątem obwodu otwartego lub wysokiej rezystancji.

Sekcja 6. (K957) OBWÓD UZIEMIENIA CZUJNIKA PRZEPŁYWU POWIETRZA OTWARTY LUB WYSOKA REZYSTANCJA

(patrz zdjęcie sekcji 6)

Zmierz rezystancję obwodu uziemienia czujnika przepływu powietrza (K957) między złączem wiązki czujnika przepływu powietrza a złączem wiązki modułu sterowania silnikiem (ECM).
Czy rezystancja jest poniżej 10,0 omów?

Tak

Przejdź do sekcji 7

Nie

Napraw obwód uziemienia czujnika przepływu powietrza (K957) pod kątem obwodu otwartego lub wysokiej rezystancji.

Sekcja 7. (K157) OBWÓD SYGNAŁU CZUJNIKA PRZEPŁYWU POWIETRZA ZWARCIE DO MASY

(patrz zdjęcie sekcji 7)

Zmierz rezystancję między masą a obwodem sygnału czujnika przepływu powietrza (K157) w złączu wiązki czujnika przepływu powietrza.
Czy rezystancja jest powyżej 10,0 omów?

Tak

Przejdź do sekcji 8

Nie

Napraw obwód sygnału czujnika przepływu powietrza (K157) pod kątem zwarcia do masy.

Sekcja 8. (K157) OBWÓD SYGNAŁU CZUJNIKA PRZEPŁYWU POWIETRZA ZWARCIE DO (K957) OBWÓD UZIEMIENIA CZUJNIKA PRZEPŁYWU POWIETRZA

(patrz zdjęcie sekcji 8)

Zmierz rezystancję między obwodem sygnału czujnika przepływu powietrza (K157) a obwodem uziemienia czujnika przepływu powietrza (K957) w złączu wiązki czujnika przepływu powietrza.
Czy rezystancja jest powyżej 10,0 omów?

Tak

Przejdź do sekcji 9

Nie

Napraw obwód sygnału czujnika przepływu powietrza (K157) pod kątem zwarcia do obwodu uziemienia czujnika przepływu powietrza (K957).

Sekcja 9. CZUJNIK PRZEPŁYWU POWIETRZA
Wyłącz zapłon.
Podłącz złącze modułu sterowania silnikiem (ECM).
Wymień czujnik przepływu powietrza.
Włącz zapłon.
Za pomocą narzędzia diagnostycznego wyczyść kody DTC.
Uruchom silnik i pozwól mu osiągnąć normalną temperaturę roboczą.
Za pomocą narzędzia diagnostycznego wybierz Wyświetl kody DTC.
Czy status jest aktywny dla tego kodu DTC?

Tak

Przejdź do sekcji 10
Nie

Test zakończony.

Sekcja 10. MODUŁ STEROWANIA SILNIKIEM (ECM)
Korzystając ze schematu/schematu okablowania jako wskazówki, sprawdź okablowanie i złącza między czujnikiem przepływu powietrza a modułem sterowania silnikiem (ECM).
Poszukaj przetartych, przebitych, ściśniętych lub częściowo przerwanych przewodów.
Poszukaj uszkodzonych, zgiętych, wypchniętych lub skorodowanych zacisków.
Monitoruj dane narzędzia diagnostycznego w odniesieniu do tego obwodu i wykonaj test poruszania okablowaniem i złączami.
Poszukaj zmiany danych lub zresetowania kodu DTC podczas testu poruszania.
Poszukaj biuletynów serwisowych, które mogą mieć zastosowanie.
Czy znaleziono jakieś problemy?

Tak

Napraw w razie potrzeby.
Wykonaj test weryfikacji ECM wer. 1. Zobacz: Testy weryfikacyjne
Nie

Wymień moduł sterowania silnikiem (ECM).

Attachments

#21 ·
Najgorsze dla mnie jest to, że nie jest objęty gwarancją po 3 latach lub 60000 km, a nie po 5 latach i 100000 km. Mój Jeep ma 95000 km i jest na gwarancji do marca.

Nie jestem w 100% pewien, że to komputer jest moim problemem, nie mogę kupić jednego tylko po to, żeby przetestować i stwierdzić, że to nie problem.

Czy masz jakiś inny pomysł na ten problem? Jestem zdesperowany :(

#22 · (Edited)
Przekazałem Ci wszystkie moje informacje na podstawie materiałów, do których mam dostęp. Uciążliwą częścią diagnostyki jest testowanie każdego przewodu od czujnika MAF z powrotem do komputera. Czy faktycznie zabrałeś go do serwisu i kazałeś im użyć starscan, aby odczytać kody i dostarczyć Ci wydruk? Starscan jest lepszy niż jakiekolwiek inne narzędzie skanujące, ponieważ może odczytywać kody, których inne skanery nie mogą odczytać, więc wydruk z serwisu może dostarczyć Ci więcej informacji.

Jeśli do tej pory zleciłeś serwisowi wykonanie pracy, przypuszczam, że serwis po prostu wymieni komputer po wykonaniu tej samej procedury diagnostycznej.

Nawiasem mówiąc, jeśli Twój jeep działa dobrze, ma tylko kontrolkę silnika z kodem p0101, możesz jeździć nim w ten sposób przez długi czas. Niektóre funkcje, które są nieodłączne dla diesla, nie będą jednak działać, takie jak zdalny start i regeneracja filtra cząstek stałych. Nie przeszedłby również testu emisji spalin, gdybyś musiał go wykonać.

Nie jestem pewien, czy używane komputery do tego samego modelu/rocznika Twojego jeepa są dostępne na złomowiskach, ale możesz spróbować. Zazwyczaj komputer musi zostać zaprogramowany przez serwis po instalacji, ponieważ Twój VIN i przebieg muszą zostać zaprogramowane.

#24 ·
Mała aktualizacja, zapytałem innego dealera, czy komputer jest na gwarancji i powiedzieli, że tak (8 lat 160000 km). Więc przetestowali inny komputer i po lekkim poruszeniu kablem komputera, kontrolka silnika wróciła. Mówi, że to problem z kablem, może w innym kablu, a nie w kablu przepływomierza.

Ale na razie mój jeep nie ma kontrolki silnika... Poczekam, aż wróci, zanim sprawdzę wszystkie kable jeepa.

Mój pierwszy dealer jest kłamcą, nie pójdę tu więcej i nic mnie nie kosztowało testowanie komputera, pójdę tam teraz.

#25 ·
Ciekawą rzeczą w p0101 na forum Sprintera jest to, że kod może zostać aktywowany w dowolnym momencie, gdy występuje wyciek powietrza w którejkolwiek z rur, które idą do lub z turbosprężarki. W Jeepie jest wiele punktów połączeń, ale głównym problemem był rezonator turbosprężarki, który często przecieka. Najłatwiejszym sposobem na zauważenie wycieku jest sprawdzenie, czy na rurach turbosprężarki nie ma pozostałości oleju, ponieważ olej zostanie wypchnięty z obszaru wycieku przez ciśnienie powietrza. Prześledź wszystkie rury ręką i wizualnie sprawdź, czy na rurze nie ma oleju. Rura biegnie wokół przodu silnika i ostatecznie do kolektora dolotowego.

#26 ·
Jak rozwiązałeś ten problem? Ścigam ten sam komunikat o błędzie P0101. Na podstawie testu diagnostycznego dostarczonego przez Susieque doszedłem do punktu, w którym muszę wykonać test weryfikacji ECM Ver. 1, ponieważ test napięcia na pinie 4 (K157) wiązki czujnika masowego przepływu powietrza dał wynik 5 V. Ponieważ próbowałeś innego ECM i P0101 nadal występował, sugerując problem z wiązką, mam nadzieję, że możesz wskazać mi obszar problemu, zanim zacznę wyciągać złącza i testować każdy przewód. Dzięki,